Preskočite na glavni sadržaj

XX. Šoljanovi dani

XX. Šoljanovi dani
Ovogodišnji XX. Šoljanovi dani održat će se 10. i 11. travnja, a bit će posvećeni velikom pjesniku novije hrvatske književnosti, Tinu Ujeviću, u povodu obilježavanja 60-e obljetnice piščeve smrti. 
vrijeme: 10.04.2015. - 11.04.2015.

Program započinje u petak 10. travnja razgovorom o liku i djelu Tina Ujevića u kojem sudjeluju pjesnik i znanstvenik Tonko Maroević, autor biografije Tina Ujevića „Tin“ Jasen Boko, autor poetske posvete pjesniku umjetnik i književnik Stanislav Habjan, te članovi Dramskog studija POU-a Grada Rovinja. Nakon razgovora slijedi kratki dokumentarni film „Tin“ (2005.) redatelja Željka Senečića.

Na književno-znanstvenom skupu koji u subotu 11. travnja započinje u 11 sati sudjeluju: Ante Stamać, Sibila Petlevski, Antun Pavešković, Ljubica Josić, Dubravka Crnojević Carić, Daniel Mikulaco, Bruno Kragić, Borben Vladović, Lana Derkač, Davor Šalat, Ana Batinić i Božidar Cvenček, a voditelj skupa je Ivica Matičević. Nove knjige Male knjižnice DHK predstavljat će urednici Ivica Matičević i Antun Pavešković, te dopredsjednik DHK Boris Domagoj Biletić. Riječ je o knjigama „Strah od slova“ Tončija Petrasova Marasa, „Tko me što pita od jabuka“ Zvonimira Baloga i Zborniku radova o Miroslavu Krleži.

U rovinjskom kazalištu „Antonio Gandusio“ Dani Antuna Šoljana završavaju koncertom Arsena Dedića s Matijom Dedićem na klaviru. Arsen Dedić uglazbio je mnoge Ujevićeve stihove, među kojima i nezaboravnu pjesmu „Odlazak“.

Šoljanovi dani su književno-znanstveni i kulturološki projekt koji se održava svake godine u Rovinju, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja - Rovigno, Društva hrvatskih književnika i Gradske knjižnice „Matija Vlačić Ilirik“ Rovinj-Rovigno. Tijekom godina postali su jedno od vodećih književno-kulturnih manifestacija u Istri i Hrvatskoj, što Šoljanovu imenu i djelu daje poseban značaj, budući se događa u gradu koji se spominje u mnogim njegovim tekstovima, pa time sam autor i njegov opus ostaju bitna komponenta kulturnog identiteta Rovinja. 

Opširnije