Preskočite na glavni sadržaj

52. Goranovo proljeće

52. Goranovo proljeće
U Zagrebu je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program 52. 'Goranovog proljeća' i uključivanje manifestacije u međunarodni pjesnički projekt 'Versopolis' - europsku platformu za poeziju.
vrijeme: 18.03.2015. - 21.03.2015.

52. pjesnička manifestacija "Goranovo proljeće" otvara se u srijedu 18. ožujka i počinje čitanjem pjesnika te nastupom "Le Zbora" u Vip clubu Zagreb, nastavlja se u četvrtak 19. ožujka, programom europske platforme za poeziju "Versopolis" u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Rijeci te čitanjem poezije u petak 20. ožujka u Pazinu, a svečana dodjela nagrade "Goranov vijenac" i nagrade "Goran za mlade pjesnike" održat će se u subotu 21. ožujka u Lukovdolu, rodnom mjestu pjesnika Ivana Gorana Kovačića, najavio je u srijedu predsjednik Odbora Goranovog proljeća Ivica Prtenjača na konferenciji za novinare u Zagrebu. 

Prtenjača je podsjetio da je pjesnička manifestacija "Goranovo proljeće" nastala 1963. "Manifestacija je postala jedan od važnih kulturnih događaja", rekao je dodavši da je "Goranovo proljeće" postalo i međunarodni književni festival na koji dolaze ugledni svjetski pjesnici. Istaknuo je i da su organizatori 1971. utemeljili nagradu za sveukupan pjesnički opus - "Goranov vijenac" te dodao kako je 1977. utemeljena i nagrada "Goran za mlade pjesnike". Po Prtenjačinim riječima na svakom "Goranovom proljeću" susreće se tridesetak pjesnika koji putuju po Hrvatskoj i nastupaju u raznim gradovima, pred različitom publikom.

Dobitnik "Goranova vijenca" za 2015. je književnik Mario Suško, a "Gorana za mlade pjesnike" Goran Čolakhodžić. Nagrade će im svečano biti uručene na središnjoj proslavi manifestacije 21. ožujka u Lukovdolu.

Koordinatorica projekta Versopolis za Hrvatsku Marija Borovičkić istaknula je kako je Versopolis europska platforma za poeziju, koju podupire Europska komisija čiji je osnovni cilj stvoriti nove prilike za promociju perspektivnih europskih pjesnika. Projekt Versopolis, u suradnji s 11 festivala koji djeluju u okviru europskog književnog prostora, ujedinjeni pod sloganom promiče 55 autora i njihovo pjesništvo, rekla je dodavši kako su u okviru Versopolisa uključeni i festivali književnosti. Versopolis, ocijenila je, obuhvaća renomirane europske književne festivale s već potvrđenim afinitetima prema pjesničkom izričaju.

Autori nastupaju na različitim festivalima i predstavljaju se ljubiteljima poezije i stručnjacima, napomenula je dodavši kako će u Hrvatskoj u sklopu Goranova proljeća, koje je postalo dijelom Versopolisa nastupiti britanska pjesnikinja Kim Moore, albanska Luljeta Lleshanaku, islandska Sigurbjörg Thrastardóttir, švedska Linn Hansén i litvanski Gytis Norvilas. (Hina)

Goranovo proljeće na facebooku