Preskočite na glavni sadržaj

25. festival Jazz.hr/proljeće

25. festival Jazz.hr/proljeće
Program ovogodišnjeg obljetničkog 25. festivala Jazz.hr/proljeće donosi od 25. do 28. ožujka u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu četiri glazbene jazz poslastice, a zvijezda programa bit će slavni glazbenik Jimmy Stanić i Scharf Club Swing Quintet. 
vrijeme: 25.03.2015. - 28.03.2015.


Program je na konferenciji za novinare u utorak u Zagrebu najavio umjetnički ravnatelj Davor Hrvoj, koji je napomenuo da će legendarni pjevač na koncertu u petak 27. ožujka izvoditi skladbe sa svojeg novog CD-a na kojemu se nalaze neke od njegovih najpoznatijih pjesama u novim aranžmanima. CD je rezultat Stanićeve suradnje sa Scharf Club Swing Quintetom koji promovira swing europskog izričaja u spoju sa salonskom europskom glazbom i američkim swingom, a ideja je bila izvući iz zaborava stare šlagere i dati im "swingerski sound". "Na novom CD-u je 12 pjesama odabranih s ciljem 'da se ne zaboravi' te da mladi čuju kako se nekad sviralo", pojasnio je Stanić.

Festival će u srijedu 25. ožujka otvoriti nagrađivana japanska pijanistica i skladateljica Ayako Shirasaki, kojoj će to biti prvo predstavljanje hrvatskoj publici. Školovana na području klasične i jazz glazbe, Ayako Shirasaki svoj pristup zasniva na spoju bebopa i romantične elegancije. Tijekom karijere surađivala je s mnogim uglednim jazz glazbenicima, a na koncertu u Lisinskom predstavit će se sa svojim triom u izvedbama standarda i vlastitih skladbi, uglavnom sa svojeg novog albuma "Some Other Time". "Radi se o glazbenici u usponu karijere koja još nije bila u Hrvatskoj a koja svira mainstream jazz bebop Buda Powella ali s romantičnim pristupom", kazao je Hrvoj.

U Zagrebu će 26. ožujka nastupiti novozelandski pijanist, skladatelj i aranžer Alan Broadbent. Dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada - pet je puta bio nominiran za nagradu Grammy, koju je dvaput i osvojio - Broadbent u svojim pijanističkim interpretacijama kroz improvizacije "nastoji proniknuti u dubinu osjećajnosti komunikacije i ljubavi". Surađivao je s legendarnim jazzistima kao što su Chet Baker, Lee Konitz, Sheila Jordan i Bud Shank, te je bio član skupine Charlie Haden Quartet West koja je godinama bila proglašavana najboljim svjetskim jazz sastavom. Broadbent će u Zagrebu imati čak dva nastupa – u četvrtak 26. ožujka nastupit će solo, a u subotu 28. ožujka u svojoj prvoj suradnji s Jazz orkestrom HRT-a predstavit će se kao pijanist, skladatelj, aranžer i dirigent. "Mislim da će to biti vrhunac bigbendaške karijere jazz orkestra HRT-a", napomenuo je Hrvoj.

Festival Jazz.hr/proljeće već 25 godina predstavlja velikane svjetske jazz scene, ali i nove, još nedovoljno afirmirane glazbenike, svjetskog i hrvatskog jazza. Takvo je jedno događanje tradicionalna smotra novih lica hrvatskog jazza Nove nade jazza "Marjan Marjanović", u programu festivala u petak 27. ožujka, kojom Hrvatsko društvo skladatelja predstavlja neafirmirane hrvatske jazz glazbenike.

U sklopu programa festivala održat će se i Glazbena radionica Alana Broadbenta, a u predvorju Male dvorane Lisinski bit će za vrijeme trajanja festivala organizirana izložba plakata u povodu 25. godišnjice jazz manifestacija HDS-a i KD Lisinskog.

Na protekle godine tradicionalne zagrebačke međunarodne proljetne revije jazza osvrnuo se glazbeni urednik i voditelj Dubravko Majnarić, koji je napomenuo kako je riječ o festivalu zaslužnom za cijelu generaciju najvećih hrvatskih jazz umjetnika danas.
"Festival koji je nastao u gotovo ratnim vremenima, koji se u kontinuitetu organizira svih 25 godina i to svaki put s nešto drugačijim programom, ove je godine izuzetno interesantan a donosi šarolik program, od javnih recitala do big banda, obuhvaćajući razne stilove jazza, uključujući i swing", kazao je Majnarić.

Festival podupiru Ministarstvo kulture i Turistička zajednica Grada Zagreba. I ove godine, Hrvatska radiotelevizija snimat će i prenositi tri festivalske večeri.

U nastavku Jazz.hr sezone u Lisinskome će u travnju gostovati američki sastav Oregon, koji čine četvorica virtuoznih multiinstrumentalista, sjajnih improvizatora i skladatelja. Slijedi, početkom svibnja, nastup glasovitog Steve Kuhn Tria, a sezonu će zaključiti 28. svibnja Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, koji će tu promovirati njezin novi album "Canto amoroso" na kojemu osim na svojoj "domaćoj besidi" Tamara Obrovac pjeva i na istroromanskom, istrorumunjskom i istrovenetu. (Hina)

jazz.hr na facebooku