Preskočite na glavni sadržaj

12. dani plesa 'Mia Čorak Slavenska' u Slavonskom Brodu

12. dani plesa 'Mia Čorak Slavenska' u Slavonskom Brodu
12. dani plesa posvećeni hrvatskoj balerini Miji Čorak Slavenskoj održat će se od 20. veljače do 6. ožujka 2015. u Kazališno-koncertnoj dvorani 'Ivana Brlić Mažuranić' u Slavonskom Brodu. 
vrijeme: 20.02.2015. - 06.03.2015.

Dani plesa započet će na datum Mijinog rođenja, 20. veljače, u 18 sati, tradicionalnom gestom postavljanja vijenca na spomen-ploču Miji Čorak Slavenskoj, na kući u kojoj je rođena u Starčevićevoj ulici broj 3. Nakon toga u 19.30 sati u Velikoj dvorani KKD IBM bit će upriličeno svečano otvorenje manifestacije Plesnom večeri koju tradicionalno priređuje Studio za moderni i klasični ples Brodski leptirići u suradnji s gostima iz Požege i Zagreba.

Velika dvorana KKD IBM bit će središnje mjesto svih događanja tijekom Dana plesa. Brodski leptirići premijerno će 21. veljače u 18 sati izvesti plesnu predstavu Slavuj prema motivima iz bajki Hansa Christiana Andersena u koreografiji i režiji Branka Bankovića i Olge Andrusenko te uz kostime, scenografiju i odabir glazbe Studija za suvremeni ples iz Zagreba. Plesnu večer 24. veljače u 19.30 sati priredit će studenti Odsjeka za ples pri Akademiji dramske umjetnosti iz Zagreba. Na manifestaciji će ponovno gostovati Studio za suvremeni ples iz Zagreba, ovoga puta s predstavom Pokret-ač, koju će za publiku izvesti 25. veljače od 19.30 sati.

I ove godine Dani plesa bit će aktivan sudionik projekta za unapređenje plesne kulture u osnovnim školama Brodsko-posavske županije. Rezultat ovoga dugoročnog projekta bit će plesna revija Korak, na kojoj će brojni učenici i njihovi nastavnici-mentori pokazati točke koje su pripremali proteklih nekoliko mjeseci. Bit će to šesti Korak po redu, 26. veljače s početkom u 17.30 sati. Projekt je ove godine upotpunjen školskim smotrama kreativnog plesa, plesne tehnike i slobodnog plesnog stila, školskim natjecanjima u aerobici i kvizovima znanja, koji će se provoditi od 20. do 24. veljače u osnovnim školama Brodsko-posavske županije.

Vrhunac manifestacije publiku nedvojbeno čeka u večeri 6. ožujka od 19.30 sati na svečanom zatvaranju Dana plesa. Naime, Slavonski Brod ugostit će hvaljen baletni hit Baletnog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba - balet Ana Karenjina u koreografiji Lea Mujića i dramaturškoj prilagodbi Valentine Turcu, koji ujedno potpisuju glazbeni koncept predstave temeljen na biserima iz skladateljskog opusa Petra Iljiča Čajkovskog. (MIC)