Preskočite na glavni sadržaj

48. šokačko sijelo - Županja 2015.

48. šokačko sijelo - Županja 2015.
Pod geslom 'Baka tkala, mama sačuvala', u Županji će se od 7. do 17. veljači održati 48. šokačko sijelo, jedna od najstarijih i najvažnijih manifestacija tradicijske kulture u Slavoniji.
vrijeme: 07.02.2015. - 17.02.2015.

Po tradiciji, Šokačko sijelo najavit će sudionici pokladnog jahanja, običaja koji se veže za povijesno razdoblje u kojem je županjski kraj bio dio Vojne krajine u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

U sklopu Šokačkoga sijela bit će održane stalne priredbe - Malo šokačko sijelo, Sijelo pučkih pisaca, Večeri folklora, Malo literarno sijelo, Sajam zlatne niti i Večer uz tamburu, najavio je organizator šokačkoga sijela - grad Županja. Središnja svečana priredba - izbor najljepše djevojke odjevene u tradicijsko narodno ruho koja će ponijeti titulu Šokačkog cvita 2015. održat će se 13. veljače.

Dva dana poslije, u nedjelju, Županjom će proći pokladna povorka, a 48. šokačko sijelo završit će u utorak, 17. veljače, tradicionalnom Seljačkom zabavom. U popratnom dijelu bit će održane mnoge izložbe, književne te druge kulturne i tradicijske priredbe. Svake godine na toj priredbi bude oko 2500 sudionika, a privuče više od 11.000 posjetitelja.

Šokačko sijelo prvi je put održano 1968. godine zahvaljujući entuzijazmu skupine Županjaca među kojima su bili i Ivan Baotić i Josip Šimunović. Njih su dvojica kao predstavnici Županje bili gosti na Prvom pokladnom šokačkom sijelu koje je 1967. godine u Zagrebu organiziralo zagrebačko Kulturno-umjetničko društvo "Šokadija" te su došli na pomisao da takvu priredbu organiziraju i u Županji. (Hina)

Program 48. šokačkog sijela