" />
festival

8. MOP Špancirfest festival


vrijeme: 16.05.2019. - 18.05.2019.
mjesto: Varaždin

Od 16. do 18. svibnja ove godine u Varaždinu će se održati 8. MOP Špancirfest – festival multimedije. Tako će se na jednom mjestu ponovno okupiti dizajneri i umjetnici, studenti i predavači, glazbenici te ostali stvaraoci kojima je digitalni medij neizostavan alat u svakodnevnom životu, ali i svi zainteresirani za multimediju i digitalnu kulturu.

Osmo izdanje festivala fokusira se na područje u kojem se susreću kreativnost i tehnologija, a ideja je uključiti što veći broj lokalnih kreativaca, te im omogućiti edukaciju i prezentaciju stvaralaštva u kontekstu digitalnih medija. Zanimljive radionice uz renomirane predavače, kreativni razgovori, izložbe, retro gaming turnir, koncerti, audio-vizualni performansi i neizostavni partyji obilježit će ovogodišnji MOP Špancirfest, koji će svim digitalnim kreativcima omogućiti širenje vještina, stvaranje  kontakata, upoznavanje trendova, te pružiti vrhunsko audio-vizualno iskustvo, uz odličnu zabavu.


Otvorenje festivala je u četvrtak 16. svibnja u ateljeu u Uskoj ulici (bivši Galerijski Centar) u 19:30 sati uz izložbu fotografija studenata Sveučilišta Sjever „Kultura u fokusu 2018/19“ i audio-vizualni performance Ivane Ljubičić, Branimira Norca i Dražena Hižaka – „Chalumeau Electrique“. Prije službenog otvaranja, u 18 sati će se na sceni Zvonimir Rogoz održati multimedijalni program Trag iluzije, u okviru EU projekta „Čipka iluzija“.


Od ilustracija do startup svijeta - i ove godine MOP Špancirfest donosi zanimljive radionice s renomiranim stručnjacima, a fokus ovogodišnjih radionica je na obrazovanju zajednice u kontekstu digitalnih medija. Tako će u petak, drugog dana festivala u Studentskom klubu SC Varaždin radionicu „Ilustracija i animacija likova“ održati računalni animator Alen Vuković, a „Korak u StartUp svijet“ Igor Pičuljan. MOP Špancirfest nakratko se seli i u Koprivnicu, gdje će se u prostoru Foruma udruga nezavisne kulture (FUNK), održati radionica pod nazivom „Uvod u lettering“ – predavač je Marko Hrastovec. U subotu je u Studentskom klubu SC Varaždin na rasporedu radionica „Dizajn interakcija i uvod u web dizajn“ koju će održati Agencija 404, a JavaScript Zagreb zadužen je za radionicu programiranja „MOP NodeSchool“. Prijave za sva predavanja su otvorene na službenim stranicama festivala MOP Špancirfest.


Valja istaknuti i vrlo zanimljivu projekciju dokumentarnog filma „Rams“ koja će biti u petak varaždinskom kinu Gaj u 18 sati. Riječ je o filmu koji dokumentira život i rad legendarnog njemačkog industrijskog dizajnera Dietera Ramsa. Svojim radom za Braun te poznatim principima dobrog dizajna, Rams je utjecao na mnoge tvrtke, među kojima je i Apple.


U suradnji s inicijativom „Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022“ u Caffe baru Elephant u petak u 18 sati će se održati „Špilaona“ – turnir u igranju retro igre „Achtung Die Kurve“, što je svakako izazov za sve one koji su odrasli na igraćim konzolama 90-ih.


Subotnji program „MOP dizajn razgovori“ od 17 sati u Studentskom Centru Varaždin donosi predavanja pet predavača koji će pokazati što je sve moguće kada se spoji tehnologija i kreativnost.


Završnica 8. izdanja festivala bit će multimedijalan party „MOP Špancirfest Night“ na sceni „Zvonimir Rogoz“. Odličan DJ line-up, Franjo Maltar koji će „Rogoz“ pretvoriti u impresivnu interaktivnu  vizualnu instalaciju i nastup nikad poznatijeg, kako sami za sebe kažu, emo-macho pop benda „Svemirko“, garantiraju u subotu od 21 sat vrhunsku audio-vizualnu zabavu.


Organizator ovog festivala je Udruga MOP, a uz podršku i pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Varaždina, Grada Varaždina, Sveučilišta Sjever i Studentskog zbora Sveučilišta Sjever. Partneri festivala su Studentski centar Varaždin, HNK u Varaždinu, POU Varaždin i Kino Gaj.

 

Facebook event


Prijave na radionice:
 

Radionica "Ilustracija i animacija likova"

Radionica "Korak u StartUp svijet"

Radionica "Uvod u lettering"

Radionica "Dizajn interakcija i uvod u web dizajn"

MOP NodeSchool radionica programiranje
 


Uskoro: