Preskočite na glavni sadržaj

Pasionska baština 2014.

Pasionska baština 2014.
Multikulturalna manifestacija u organizaciji Udruge ˝Pasionska baština˝, upriličuje se svake godine uoči Uskrsa kao niz likovnih, glazbenih, kazališnih, književnih i folklornih obrada vezanih uz Kristovu muku i uskrsnuće. U sklopu Pasionske baštine raspisuje se natječaj za najbolje radove na temu Muke - naizmjence likovni, književni i glazbeni, a svake druge godine održava se  međunarodni simpozij pod nazivom ˝Muka kao nepresušno nadahnuće kulture˝. 
vrijeme: 05.04.2014. - 16.04.2014.

Svečanost pasionske baštine 2014. započinje otvorenjem  izložbe ˝Pasionske teme˝, autora  Eugena Kokota i Petra Ujevića. a potom slijedi niz od dvadesetak programa, među kojima četiri izložbe, sedam glazbenih događanja pučkog stvaralaštva i devet ozbiljne glazbe.
U glazbenom dijelu programa bit će izvedeni korizmeni napjevi iz raznih krajeva Hrvatske - Posavine, Podravine, Međimurja, Zagrebačkog polja, Prigorja i Hrvatskog zagorja, Posedarja i Novigrada, korizmeni napjevi Baranje, a posebno se ističu  tradicijski korizmeni napjevi Staroga Grada i Vrbanja na otoku Hvaru u izvedbi ˝najpoznatijih hrvatskih tradicijskih izvođača", Faroskih kantadura,  te koncert 'Muka gorka gospodina' Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO. Izvodit će se i djela nagrađena prvom i drugom nagradom na Natječaju Pasionske baštine 2014. za najbolja glazbena ostvarenja  na temu Kristove muke i uskrsnuća,  "Missa" Vlade Sunka te klasični glazbeni oratorij  "Jezušev križni put" Josipa Magdića.
Bit će upriličeno ii više likovnih događanja na temu Muke, među kojima i zložbe 'Posljednja večera" i " Večera u Emausu" u djelima hrvatskih modernih umjetnika te "Pasija" Hrvoja Šercara.
Društvo hrvatskih književnika bit će domaćin već tradicionalnog književnog susreta ˝Lirika Velikog petka˝ u djelima hrvatskih autora.
.
Program će se odvijati  i izvan Zagreba, u Dubrovniku (oratorij "Posljednja postaja" Ive Nižića),  Ivanić Gradu (LADO  "Muka gorka gospodina"),  Zaprešiću i Resniku.


Pasionska baština 2014. / program


Manifestacija Pasionska baština održana je prvi put 1992. godine.  Od 1998. godine uključena je u europsku asocijaciju  Europassion.

 

kontakt:


Udruga Pasionska baština  
Barutanski breg 20, 10000 Zagreb  
Tel: 385 1 24 21 537  
Mob: 091 52 65 364  
E-mail: jozo.cikes@zg.t-com.hr




Pasionska baština 2014./ izvještaj Glazbenog povjerenstva nagrade Natječaja