Preskočite na glavni sadržaj

23. Marulićevi dani
Festival hrvatske drame i autorskoga kazališta
Znanstveni, književni i izdavački program

23. Marulićevi dani<br>Festival hrvatske drame i autorskoga kazališta<br>Znanstveni, književni i izdavački program
Multikulturalna manifestacija s međunarodnim obilježjem, posvećena domaćoj dramskoj riječi i djelu hrvatskoga književnika i humanista, ˝oca hrvatske književnosti˝,  Marka Marulića (Split, 1450. - Split, 1524.). Sastoji se od dva dijela: Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta i Znanstvenog, književnog i nakladničkog programa.
vrijeme: 21.04.2013. - 28.04.2013.


Festival hrvatske drame i autorskog kazališta ( 21. travnja - 28.travnja 2012.) natjecateljska je smotra uprizorenih hrvatskih dramskih tekstova u izvedbi profesionalnih kazališta iz Hrvatske i inozemstva. Ocjenjivački sud festivala najboljim ostvarenjima dodjeljuje nagrade ˝Marul˝ u više kategorija, a tradicionalno se dodjeljuje i nagrada publike za najbolju predstavu. Na festivalu se dodjeljuje i Nagrada za dramsko djelo ˝Marin Držić˝  Ministarstva kulture Republike Hrvatske za najbolje nove dramske tekstovime u prethodnoj godini, a upriličuje se i njihova koncertna izvedba. Predstave prate razgovori o aktualnim kazališnim zbivanjima, susreti, okrugli stolovi, radionice.

Na 23. Marulićevim danima u konkurenciji za festivalske nagrade od ukupno 39 prijavljenih predstava bit će prikazano njih deset, odreda utemeljenih na dramskom pismu, bilo da je riječ o praizvedbama djela suvremenih dramskih pisaca, novim čitanjima klasičnih tekstova dramske baštine ili autorskim dramatizacijama i adaptacijama proznih djela. To su: Unterstadt", u režiji Zlatka Svibena i izvedbi osječkog HNK, prema romanu Ivane Šojat Kuči,  "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, "Leda" Miroslava Krleže, u režiji Anice Tomić i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, nastale u koprodukciji festivala Kotorart i Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, "Glorija" Ranka Marinkovića u režiji Saše Božića i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba, "Dabogda te majka rodila", prema romanu Vedrane Rudan, u režiji Tatjane Mandić i izvedbi HKD Teatra iz Rijeke i riječkog HNK Ivana pl. Zajca, "Kako je Dunda spasila domovinu" Slobodana Šnajdera, u režiji Snježane Banović i izvedbi Istarskog narodnog kazališta Pula i "Prasac koji gleda u sunce" Olje Lozice, u njezinoj režiji i izvedbi Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, "Žena bez tijela" Mate Matišića, u režiji Božidara Violića i izvedbi ZKM-a, "Pričaj mi o Gorkom",  prema romanu Mani Gotovac, u izvedbi varaždinskog HNK i "Srce veće od ruku" Elvisa Bošnjaka, u režiji Trpimira Jurkića i izvedbi Kazališta Playdrama iz Splita. 
Žiri će raditi u sastavu  Alja Predan, Hazim Begagić, Ivor Martinić, Bruna Bebić i Željka Udovičić.

Ovogodišnji dobitnici Nagrade za dramsko djelo ˝Marin Držić˝: Prvu Nagradu za dramsko djelo ˝Marin Držić˝ za 2012. godinu dobila je Kristina Gavran za tekst "Spremni", Drugu nagradu ravnopravno dijele Zdenko Mesarić (Snježna kugla) i Tomislav Zajec (˝Trebalo bi prošetati psa˝), a treću Maja Hrgović (˝Prekrasne ruševine˝), Vedrana Vrhovnik (˝Počivali u miru kuće svoje˝) i Dino Pešut (˝L.U.Z.E.R.I.˝).

Znanstveni, književni i izdavački program  koji se u organizaciji Književnoga kruga Split održava neposredno prije ili usporedo s Festivalom, posvećen je istraživanju Marulićeva opusa. U središtu programa redoviti je međunarodni znanstveni skup ˝Colloquium Marulianum˝ u čijemu radu  sudjeluju  književnici i književni znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva. Ostali programi:  predstavljanja novih izdanja vezanih uz Marka Marulića, studentske radionice - kroatistička i latinistička, dodjela nagrada Dana hrvatske knjige, književne večeri, posebne izložbe. 

Tema Colloquiuma Marulianuma XXIII: Antička baština u renesansnom tekstu
Radionice: Šesta kroatistička tekstološka radionica: Antički pisci u hrvatskom prijevodu te Sedma latinistička tekstološka radionica:  Marulićev opis Splita.

23. Marulićevi dani / Znanstveni, književni i izdavački program (18. - 21. travnja 2013.)
 
Programska knjižica

Marulićevi dani održavaju se od 1991. godine, redovito oko 22. travnja, jer je toga dana 1501. godine Marko Marulić završio pisanje ˝Judite˝ - prvoga djela hrvatske književnosti na narodnome jeziku. Kako se taj dan obilježava i kao Dan hrvatske knjige, tom se prigodom dodjeljuju i tradicionalne nagrade Društva hrvatskih književnika, nazvane po Marulićevim djelima.


kontakt:


Hrvatsko narodno kazalište Split
Festival hrvatske dramske riječi i autorskoga kazališta
Trg Gaje Bulata 1, 21000 Split  
Tel: + 385 21 344 999; + 385 21 345 362;  + 385 21 361 216  
Fax: + 385 21 361 260  
E-mail: hnk-split@st.tel.hr  

Književni krug Split – Marulianum (Znanstveni kolokvij)  
Ispod ure 3, 21 000 Split  
Tel: + 385 21 361 081
Tel/fax:  + 385 21 344 711, + 385 21 360 102
E-mail: knjizevni-krug-split@st.t-com.hr