Preskočite na glavni sadržaj

38. susreti na dragom kamenu

38. susreti na dragom kamenu
Kulturno-znanstvena manifestacija nazvana prema zbirci pjesama ˝Dragi kamen˝ istarskog pjesnika i znanstvenika Mate Balote  (Rakalj, 1898. - Zagreb, 1963), uključuje znanstveni skup utemeljen 1968. radi proučavanja njegovog književnog, publicističkog i gospodarskog djela, kao i gospodarskih, kulturnih i društvenih prilika u Istri te dodjelu godišnje Nagrade Mate Balota za neobjavljeni rukopis.
vrijeme: 07.12.2012. - 14.12.2012.

Godišnju  Nagradu Mate Balota za neobjavljeni rukopis dodjeljuje od 2007. godine Udruga Susreti na dragom kamenu proznom ili pjesničkom tekstu na čakavštini, na istriotskom dijalektu, rukopisu na našem književnom ili stranom jeziku, koji ˝autentično izražavaju posebnosti istarskog podneblja ili se u publicističko - znanstvenom uratku bave jezikom, vremenom i prostorom tradicijske čakavske kulture˝. Nagrađuju se ranije neobjavljeni rukopisi koji čine cjelovitu pjesničku zbirku ili tekstovi koji zaokružuju jednu knjižnu cjelinu, a  nagrada se sastoji u tiskanju knjige u biblioteci Knjige Susreta.

Znanstveni skup  38. susreta pod nazivom ˝Grad i kako ga narisati˝ bavit će se urbanim i prirodim razvojem grada Pule, gradskom tradicijskom kulturom i njenom implementacijom u današnje razvojne okvire, novim mogućim vizurama grada, nagrađenim projektom nove rive i sl.. Na Skupu će izlagati arheolozi povjesničari, književnici te arhitekti i urbanisti koji su svojim aktivnostima participirali u određivanju sudbine grada.
 
 ˝Susreti na dragom kamenu˝ pokreću  novu biblioteku koja će se baviti zavičajnom tematikom. Prvo službeno izdanje planirano za početak 2013. godine  je knjiga povjesničara Davora Mandića ˝Istra u vrtlogu Velikog rata (1914. – 1918.)˝.



kontakt:

Udruga Susreti na dragom kamenu
c/o Gradska knjižnica i čitaonica Pula
Kandlerova 39, 52100 Pula
E-mail: muc@gkc-pula.hr