Preskočite na glavni sadržaj

Mjesec Frankofonije u Hrvatskoj 2013.

Mjesec Frankofonije u Hrvatskoj 2013.
Multikulturalna manifestacija kojom se u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan Frankofonije (20. ožujka).  Za trajanja  manifestacije u hrvatskim  gradovima održi se više desetaka različitih programa - koncerata, kazališnih predstava, izložbi, predavanja, predstavljanja knjiga, besplatnih tečajeva francuskoga jezika, natjecanja, ciklusa frankofonskih filmova itd. - kojima se promoviraju ideje Frankofonije - francuski jezik i frankofonska kultura.
vrijeme: 01.03.2013. - 31.03.2013.


Tjedan frankofonskog filma održat će se ove godine u Zagrebu, Zadru, Osijeku, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Koprivnici i Puli.U Modernoj galeriji u Zagrebu otvorit će se izložba fotografija "100 x Francuska". Na sceni Zagrebačkog kazališta mladih jedan od najistaknutijih francuskih koreografa, Jerome Bel, izvest će svoj retrospektivni biografski solo ˝Cedric Andrieux˝.  ˝Zagrebački solisti˝ pod ravnanjem francuskog glazbenika Marca Coppeya upriličit će koncert u HGZ-u, a održat će se i Večer frakofonske glazbe te koncert tradicionalne rumunjske glazbe. U francuskoj Medijateci u Zagrebu ciklus predavanja bit će poevećen francuskoj  kulturi u Hrvatskoj i hrvatskoj kulturi u Francuskoj, a o nedavno završenom festivalu hrvatske kulture u Francuskoj održat će se stručni skup.
Već tradicionalni Tjedan frankofonskog filma u zagrebačkom kinu Tuškanac predstavit će osam novih naslova, a ciklusi frankofonskog filma održat će se i u ostalim gradovima. U program su uvršteni i besplatni tečajevi francuskog jezika i mnogi drugi sadržaji.
Francuske alijanse u Dubrovniku i Osijeku, Francuski krug u Koprivnici, te Gradska knjižnica i čitaonica u Puli pripremili su i raznovrstan program za djecu.

program u  Zagrebu

program u Dubrovniku


program u Koprivnici

program u Osijeku

program u Puli

program u Rijeci

program u Splitu

program u Zadru

MjesecFrankofonije obilježava se  u Hrvatskoj od 2001. godine (ranije pod nazivom Dani Frankofonije) na poticaj i u organizaciji Francuskog veleposlanstva i ostalih frankofonskih veleposlanstava u Republici Hrvatskoj te uz potporu hrvatskoga Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Hrvatska je član-promatrač Međunarodne organizacije Frankofonije (Organisation Internationale de la Francophonie - OIF).


kontakt:


Francuski institut u Zagrebu  
Bogovićeva 1, 10 000 Zagreb  
Tel: + 385 1 485 52 22  
Fax: + 385 1 485 60 82  
E-mail: institut@ambafrance.hr
  
Veleposlanstvo Republike Francuske 
Kulturni odjel 
Hebrangova 2, 10 000 Zagreb  
Tel: + 385 1 489 36 46  
Fax: + 385 1 489 36 73  
E-mail: lang.fran@ambafrance.hr