Preskočite na glavni sadržaj

10. Zagreb Film Festival

10. Zagreb Film Festival
Međunarodni festival debitantskog filma - dugometražnog igranog, kratkometražnog igranog i dokumentarnog - prvog i drugog u karijeri. Festival je natjecateljskog karaktera. Najboljem filmu u svakoj od kategorija dodijeljuje se nagrada ˝Zlatna kolica˝.
Direktor festivala: Boris T. Matić.
vrijeme: 14.10.2012. - 21.10.2012.


Na jubilarnom, desetom  izdanju Zagreb Film Festivala bit će prikazano oko stotinu naslova  u osam festivalskih programa. U glavni, natjecateljski program uvršteno je  jedanaest dugometražnih igranih filmova, od kojih su čak četiri režirale žene, dok je peti djelo muško-ženskog autorskog dvojca, zatim jedanaest kratkometražnih naslova mladih autorica i autora iz Hrvatske (program ˝Kockice˝ kojemu je cilj promocija i poticanje domaće filmske produkcije), te šesnaest dokumentarnih filmova - četiri se bave konceptualnim umjetnicima: film Matthewa Akersa: ˝Marina Abramović: The Artist is Present˝, ˝Ai Weiwei: Never Sorry˝ - film istoimenog kineskog umjetnika svjetske reputacije i radikalnog kritičara kineskog režima, nizozemski film  ˝Jahači ledenjaka˝  te film ˝Moje ime je Janez Janša˝ u režiji istoimenog slovenskog konceptualnog umjetnika.

Uz glavni program, festival ponovno donosi popratne programe: ˝Bibijadu˝, program dugih i kratkih filmova za djecu; ˝Moj prvi film˝ u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca (pet prvijenaca renomiranih austrijskih redatelja); ˝Velikih 5˝, program aktualnih filmova pet velikih europskih kinematografija (Španjolska, Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija), te, po prvi put, program ˝Moj treći film˝.  
Na programu je i retrospektiva filmova Michaela Glawoggera koji će biti i gost festivala te predsjednik tročlanog žirija koji će odlučivati o najboljem dokumentarnom filmu.
 
Ove godine pokrenut je i novi edukativni program pod nazivom ˝Industrija Mladost!˝ koji objedinjuje četiri raznovrsne filmske radionice namijenjene mladim filmašima: radionicu ˝Moj prvi scenarij˝ u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih redatelja, radionicu ˝Palunko˝ koja se u sklopu ZFF-a, a u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom održava već deset godina zaredom, radionicu za najmlađe u sklopu programa Bibijada, te radionicu stručnog usavršavanja za program snimanja cjelovečernjih filmova ˝Microschool International˝, koja se po prvi puta organizira izvan granica Velike Britanije.   


10. Zagreb Film Festival / glavni program 


 popratni program



Prvi Zagreb Film Festival održan je  2003. godine. 



kontakt:
 

Zagreb Film Festival
Varšavska 3, 10 000 Zagreb
Tel: + 385 1 48 29 477
Fax: + 385 1 48 27 717
E-mail: info@zagrebfilmfestival.com