Preskočite na glavni sadržaj

16. međunarodni festival čipke

16. međunarodni festival čipke
Međunarodni festival čipke u gradu iz kojeg potječe jedna od naših najpoznatijih čipki - lepoglavska čipka, koju je, kao osebujan oblik čipkarstva, stvorila i do danas očuvala višestoljetna tradicija izrade čipke na batiće u lepoglavskom kraju. Uz čipkarske radove iz raznih europskih zemalja, na festivalskim se izložbama redovito izlažu i čipke iz hrvatskih čipkarskih središta. Čipkarske radionice, stručni skupovi i predavanja o temama vezanim uz čipkarstvo uobičajeni su dio festivalskog programa.
vrijeme: 20.09.2012. - 23.09.2012.


U središtu pozornosti ovogodišnjeg festivala su stare i nove europske čipkarske tradicije, čime se željelo ukazati  na supostojanje raznolikih tehnika i čipkarskih vještina u europskome čipkarstvu, od onih tradicionalnih, do sasvim novih tendencija. Tako će biti upriličena  zanimljiva izložba suvremenog europskog čipkarstva u izboru dviju stručnjakinja, Marianne Stang (Njemačka)  i Lydie Mertens (Belgija). Prvi puta sa svojim poznatim čipkama na festivalu sudjeluje Centrum Kultury i Promocji Gminy, Bobova iz Poljske. Stare i nove čipkarske tehnike iz pokrajine Castilla i León prikazat će Museo Tordesillas e Valladolid iz Španjolske, dok će Italija biti predstavljena dvjema čipkama:  čipku sa sjevera predstavlja Associazione Novedratese per la Promozione del Pizzo, a onu s juga predstavlja Museo del Tombolo iz mjesta Mirabella Imbaccari na Siciliji. Izložbe čipaka iz Slovenije prikazuju raznolik biljni svijet na čipkama, opremanje stola i nakit od čipke. Na festivalu će se i ove godine moći vidjeti decentna halaška čipka iz južne Mađarske, kao i  čipka Jane Frajkor iz Slovačke. Dakako, bit će predstavljeni i čipkarski radovi iz hrvatskih čipkarskih središta - Lepoglave, Paga, Hvara, Sv. Marije.
Prodajne izložbe i čipkarske radionice prati 3. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata te druga događanja. Između ostaloga, održat će se dvije večeri klasične glazbe u lepoglavskoj župnoj crkvi.

Dani čipke u Lepoglavi 2012. / program događanja


kontakt:


Turistička zajednica Grada Lepoglave  
Trg 1. hrvatskog sveučilišta 7, 42250 Lepoglava  
Tel/Fax: + 385 42 770 137
Mob: + 385 98 967 1209
E-mail: turizam@lepoglava-info.hr