Preskočite na glavni sadržaj

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma 06

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma 06
Filmološki projekt pokrenut s ciljem stvaranja platforme za međunarodno povezani diskurs o odnosima i kretanjima među inovativnim filmskim, umjetničkim i kustoskim praksama unutar širokog područja nezavisne, avangardne, ˝manjinske˝  povijesti filma. Projekt želi tzv. manjinski film i filmsko mišljenje o njemu dovesti na razinu vidljivosti koju ima kanonizirani umjetnički i komercijalni film.
vrijeme: 04.06.2012. - 02.07.2012.
Projekt je pokrenut 2007. godine u Zagrebu, u suradnji s timom utjecajih filmskih kustosa i teoretičara - Jonathanom Rosenbaumom, Nicole Brenez, Alexanderom Horwathom, Adrianom Martinom, Kentom Jonesom i Raymondom Bellourom, a nadahnut je njihovim epistolarnim esejima o filmu, objavljenima u knjizi ˝Filmske mutacije: promjenjivo lice svjetske filmofilije˝.

Umjetnička direktorica Filmskih mutacija: Tanja Vrvilo.

Prvi dio programa ovogodišnjih Filmskih mutacija održat će se u lipnju, kada će u partnerstvu s Japanskom fondacijom u Tokiju, Veleposlanstvom Japana u Zagrebu, Nikkatsu filmskom korporacijom, Austrijskim filmskim muzejom u Beču,  Hrvatskim filmskim savezom i Art kinom Croatia biti održana najbogatija retrospektiva jednog japanskog filmskog autora u Hrvatskoj do sada:  retrospektiva filmova redatelja Seijuna Suzukija, majstora filmskog stila, ˝ekscentričnog ikonoklasta B filma japanske studijske kinematografije i autorskog filma˝, autora filmova poput ˝Ožigosan da ubije˝, ˝Tokijski vjetropir˝ i ˝Grimizni mjesec˝. Retrospektiva se održava u čast 89. godišnjem redatelja, a u povodu obilježavanja 100. godišnjice Nikkatsu filmske korporacije u kojoj je Suzuki u razdoblju između 1957. i 1968. režirao 42 filma.
Japanski filmolog Go Hirasawa i austrijski japanolog i filmolog Roland Domenig održat će u sklopu programa predavanja.

Retrospektiva Seijuna Suzukija  / raspored programa


kontakt:


UO Film - protufilm
Vinogradska cesta 21, 10 000 Zagreb  
Tel/fax: + 385 1 376 89 12
GSM: + 098 / 906 55 12