Preskočite na glavni sadržaj

Pasionska baština 2012.

Pasionska baština 2012.
Multikulturalna manifestacija u organizaciji Udruge ˝Pasionska baština˝, upriličuje se svake godine uoči Uskrsa kao niz likovnih, glazbenih, kazališnih, književnih i folklornih obrada vezanih uz Kristovu muku i uskrsnuće. U sklopu Pasionske baštine raspisuje se natječaj za najbolje radove na temu Muke - naizmjence likovni, književni i glazbeni, a svake druge godine održava se  međunarodni simpozij pod nazivom ˝Muka kao nepresušno nadahnuće kulture˝. 
vrijeme: 24.03.2012. - 04.04.2012.

Svečanost pasionske baštine 2012. započinje otvorenjem trijenalne izložbe ˝Hrvatski umjetnici na temu muke i uskrsnuća˝, a potom u zagrebačkim crkvama i na drugim lokacijama slijedi niz koncerata na kojima će biti izvedeni korizmeni napjevi Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke, zatim Moslavine, Pokuplja i Posavine, korizmeno-uskrsni napjevi iz Vranjica i Kaštel Lukšića, korizmeni pučki napjevi iz Konavala, a na posebnom će koncertu biti  predstavljeno crkveno pučko pjevanje u korizmeno-uskrsnom vremenu u Bosni i Hercegovini.
Zbor Cantores Sancti Marci praizvest će ˝Golgotu˝ Antuna Tomislava Šabana na  tekst S. S. Kranjčevića, Zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu izvest će ˝Requiem za soliste, zbor i orgulje, op. 9˝  Mauricea Durufléa, a bit će praizveden i oratorij  Zorana Novačića ˝Via crucis ˝. Riječki Oratorijski zbor ˝Ivan Matetić Ronjgov˝ i zagrebački Katedralni mješoviti zbor izvest će ˝Pasiju˝ i ˝Staroslavensku misu˝ Dušana Prašelja. Gudački orkestar i Komorni zbor Muzičke akademije u Zagrebu priredit će večer barokne duhovne skladbe. Upriličit će se i nekoliko likovnih događanja i kazališno scenskih prikaza, a Društvo hrvatskih književnika bit će domaćin već tradicionalnog književnog susreta ˝Lirika Velikog petka˝.


Pasionska baština 2012./ program


Međunarodni znanstveni simpozij ˝Muka kao nepresušno nadahnuće kulture˝, ove godine na temu: ˝Pasionska baština Bunjevaca i Šokaca˝ , predviđen je za svibanj u Somboru.

Manifestacija Pasionska baština održana je prvi put 1992. godine.  Od 1998. godine uključena je u europsku asocijaciju  Europassion.

 

kontakt:


Udruga Pasionska baština  
Barutanski breg 20, 10000 Zagreb  
Tel: 385 1 24 21 537  
Mob: 091 52 65 364  
E-mail: jozo.cikes@zg.t-com.hr




Pasionska baština 2012./ V. trienalni natječaj za likovno djelo nadahnuto pasionskim sadržajem