izložba

Izložba 'Učenjaci drevne Kine' predstavlja se u Klovićevim dvorima


vrijeme: 10.04.2019. - 09.06.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Klovićevi dvori

U Klovićevim dvorima 10. travnja 2019. otvorena je velika izložba Narodnog muzeja Kine - 'Učenjaci drevne Kine: u potrazi za životom i duhom' koja će se moći razgledati do 9. lipnja o.g. 

Iz Narodnog muzeja Kine u Pekingu u Zagreb je stiglo 90 izložaka, uključujući kaligrafiju, slike, keramiku, predmete od žada i bronce, tekstil i namještaj. Svi ti eksponati pričaju priču o učenjacima - elitnom sloju društva drevne Kine, njihovu životu i umjetnosti.

- Oni su bili su zaduženi za obrazovanje ljudi i prikazani su svi segmenti njihovog života i djelovanja, od konfucionizma, preko njihovog djelovanja u kulturi do razonode i slobodnog vremena, kaže kustosica Iva Sudec Andreis.

Sviranje citre, kaligrafija, slikarstvo i šah bile su neizostavne vještine učenjaka. Šah nije bio samo igra, onaj tko je u njemu bio loš osramotio bi se.

Izložba pokazuje i kako su izgledali vrlo zahtjevi ispiti koje su učenjaci morali položiti kako bi ušli u državnu službu, a budući da su bili dio društvene elite ulazak u službu bio je način kako ostvariti vlastite ideale, a najveći ideali učenjaka bili su rad na sebi, uspješan obiteljski život, upravljanje državom i održavanje mira među narodima. 

Naša dva naroda kulturnu su suradnju, pak, započela davnih osamdesetih godina prošloga stoljeća: Djelovanja Galerije Klovićevi dvori, kakvu publika danas poznaje, počelo je upravo 1984. godine velikom, i do sada najposjećenijom izložbom na ovim prostorima, a to je bila 'Drevna kineska kultura' koju je vidjelo oko 500 tisuća posjetitelja, podsjeća ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić.

Sve što Kina danas jest baštini iz djela i misli drevnih učenjaka čiju ćete priču o uspjehu od danas moći vidjeti u zagrebačkim Klovićevim dvorima. (HRT)

Video-prilog:
https://magazin.hrt.hr/503700/ucenjaci-drevne-kine-stizu-u-kloviceve-dvore

Vidi i:
Li Keqiang i Plenković otvorili izložbu "Učenjaci drevne Kine" u Klovićevim dvorima (Hina, 10.4.2019.)
Godina kulture i turizma između Hrvatske i Kine (www.min-kulture.hr)

 
Foto: magazin.hrt.hr

 

(D.H.F., 10.04.2019)