radionica, kolonija

Dramsko-pedagoške radionice za nastavnike, voditelje i polaznike u Sesvetama


vrijeme: 12.04.2019. 14 h
mjesto: Sesvete; Gimnazija Sesvete, Bistrička 7

Dan dramskog odgoja u Gimnaziji Sesvete održat će se 12. travnja, s početkom  u 14 sati. Program čini niz dramsko-pedagoških radionica namijenjenih nastavnicima, voditeljima i polaznicima dramskih skupina.  Jedna od osobitosti ovih radionica jest i u tome što su otvorene i učenicima i njihovim nastavnicima koji će u njima ravnopravno sudjelovati.

Radionice:

1. Nikolina Marinić:  Improvizacijske vježbe u nastavi
Poticanje kreativnosti, kritičkog mišljenja i komunikacijskih vještina samo su neki od razloga zašto u poučavanju uključiti vježbe improvizacije. Radionica nudi aktivni rad i poticaje za osmišljavanje drugačijeg pristupa poučavanju i učenju.
 
2. Maša Rimac Jurinović: Od Homera do Penelopeje (procesnom dramom do kritičkoga čitatelja)
Sat lektire u rasporedu oneraspoloži vas čak i više nego vaše učenice/učenike? Ne čitaju? Probali ste sve i ne znate kako biste im približili knjige i probudili interes za čitanje? Isprobali ste baš sve metode? Dobro skoro sve...   Ako vas zanimaju dramske tehnike i metoda procesne drame – onda ste na pravom mjestu. Na ovoj se radionici bavimo razvojem čitalačke pismenosti i poticanjem učenika na aktivno i kritičko čitanje književnih djela primjenom procesne drame. Kanonsko djelo o dugogodišnjem povratku opjevanoga junaka (Homer, Odiseja) propitujemo iz Penelopine perspektive i feminističkoga pisma (M. Atwood, Penelopeja). Tijekom radionice improvizirat ćemo, raspravljati i promišljati kako učenike potaknuti na čitanje.
 
3. Iva Nemec: Tajna crvene cipele (dramska potraga za likom)
Za razumijevanje cjelokupnoga književnog djela ključno je da nastavnom interpretacijom učenici budu u stanju analizirati pojedini književni lik, odnosno približiti mu se na takav način da o njemu uspiju ostvariti niz različitih doživljaja i spoznaja. Tada krećemo u potragu i između redaka i stranica knjige tražimo njegove osobine. Drugim riječima, radimo dekonstrukciju njegove osobnosti ne bismo li do detalja utvrdili njegov fizički izgled, misli, osjećaje i stavove. U tom traganju i seciranju, ponekad zaboravimo da se bavimo umjetnošću i bavljenje književnim likom pretvori se u književnu forenziku. Ova radionica nudi obrnut pristup – konstruiranje lika. Građenje i oblikovanje lika pretvorit ćemo u dramsko-pedagošku potragu za svim njegovim svojstvima ne bismo li učenicima osvijestili elemente književne analize i udahnuli liku, možda neki novi život.
 
4.  Marin Bukvić: Ne glumi, budi!
Radionica NE GLUMI - BUDI! bavi se uvodom u glumu psihološkog realizma koja je svojom pojavom početkom 20. stoljeća donijela zaokret u poimanju glume. Od Konstantina Sergejeviča Stanislavskog, Mihaila Čehova do Leea Strasberga, polaznici će biti upoznati s osnovnim postavkama realizma i njenog  utjecaja na razvoj kazališta, zlatnog doba Hollywooda i filma te glume danas. Dobrodošli!
It’s not about acting - it’s about being.
 
 
Program će otvoriti dramska skupina Srednje škole Isidora Kršnjavog iz Našica svojim autorskim radom Tko priča moju priču s voditeljicom Leopoldinom Mijatović.
 
.

(R.P.B., 09.04.2019)