susret

30. Pjesnički susreti u Drenovcima


vrijeme: 09.05.2019. - 11.05.2019.
mjesto: Drenovci

Pjesnički susreti u Drenovcima će ove godine obilježiti punih 30. godina održavanja ove, uz Goranovo proljeće, najstarije pjesničke manifestacija u Hrvatskoj. Programom koji će odvija se kroz tri dana (9. – 11. svibnja 2019.), predviđeno je sudjelovanje svih laureata koji su u proteklih 10 godina primili nagradu u Drenovcima, njih ukupno 30.
 

Naime, prvi Susreti održani su još daleke 1986. u Vinkovcima, a organizatorom su bili Hrvatsko društvo književnika i Gradska knjižnica Vinkovci. Nakon pet održanih susreta manifestacija je zbog agresije na Republiku Hrvatsku i čestoga granatiranja grada Vinkovaca 1994., uz suglasnost tada već Društva hrvatskih književnika, izmještena u Drenovce u kojima se, evo već punih 25 godine, održava.

 

Organizatori Pjesničkih susreta u Drenovcima su Društvo hrvatskih književnika, Ogranak DHK slavonsko-baranjsko-srijemski, Općina Drenovci i udruga „Duhovno hrašće“, Drenovci. Izvršni organizator manifestacije je Općinska narodna knjižnica Drenovci.

 

Na Pjesničkim susretima dodjeljuju se tri nagrade i to:

 

1. Nagrada za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti "Visoka žuta žita". Sastoji se od Povelje „Visoka žuta žita“, novčane nagrade i Statue Pjesničkih susreta.

2. Nagrada za najbolju objavljenu zbirku poezije između dvaju Pjesničkih susreta „Duhovno hrašće“. Nagradu čine Statua Pjesničkih susreta, Priznanje „Duhovno hrašće“ i novčana nagrada.

3. Nagrada za najbolji rukopisni prvijenac, neobjavljenu zbirku poezije, mladog autora iz Slavonije. Nagrada se uručuje na sljedećim 29. pjesničkim susretima u vidu prve ukoričene zbirke nagrađenoga autora u Knjižnici Pjesničkih susreta.


Autor Statue Pjesničkih susreta je akademskih kipar Dejan Duraković, a autor idejnog rješenja Povelje „Duhovno hrašće“ i Priznanja je akademski slikar Stjepan Jozić.
 

(R.P.B., 03.04.2019)