" />
izložba

Futuristi prvi puta u MSU


vrijeme: 01.03.2019. - 28.04.2019.
mjesto: Zagreb; MSU

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) izložbom 'Futurizam, dinamizam i boja', koja se otvara u petak, 1. ožujka, prvi put zagrebačkoj i hrvatskoj publici predstavlja stotinjak originalnih radova futurističkih slikara, pretežito slika, ali i skulptura te primjeraka dizajna i mode, koji zajedno vrijede više od 60 milijuna eura. (Zbog velikog interesa publike, izložba 'Futurizam, dinamizam i boja' produljena je do nedjelje, 28. travnja 2019.!)


"Težište izložbe je na slikarstvu, no prikazujemo predmete dizajna i mode jer je i to također bilo važno poslanstvo futurističkih umjetnika koji su stvarali sa željom da umjetnost prodre u svakodnevni svijet", rekla je ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić u četvrtak na konferenciji za novinare, dodavši kako je ovo najveće predstavljanje futurističkih slikara u Hrvatskoj do sada.

 

Tajnik talijanskoga veleposlanstva Mattia Mazza kazao je kako je ta izložba i svojevrsna najava trećeg Međunarodnog dana talijanskog dizajna te da talijanski dizajn obuhvaća različita područja života - od kulture, industrije i arhitekture do znanosti i filozofije.

 

"Zašto izložba o futurizmu da bismo proslavili talijanski dizajn? Zato jer je talijanski dizjan bio i još uvijek jest nadahnut futurističkim konceptima", istaknuo je Mazza.

 

Futuristi su bili poznati po posebno dizajniranoj odjeći, među kojima su i futuristički prsluci skrojeni od različitih tkanina u raznim motivima. Kustos izložbe Maurizio Scudiero, nosio je rekonstrukciju jednog takvog prsluka, umjetnika Fortunata Depera iz 1924. godine, čija je slika "Konstrukcija žene sa žutim cvijetom" iz 1917. ujedno i simbol izložbe.

 

Futurizam je bio planiran

 

"Futurizam je bila prva avangarda 20. stoljeća. Revolucionarnost je u tome što je, za razliku od kubizma, projekt futurizma bio planiran, pokrenut manifestom iz 1909. godine. U manifestu, koji se dijelio svima na ulicama i u tramvajima, unaprijed se objasnilo što će se raditi. Bio je to program umjetnosti i života", pojasnio je Scudiero.

 

Naglasio je kako futurističke umjetnike obilježava velika kreativnost i eksperimentiranje stilovima i materijalima. Unutar samog pojma futurizma, između ostalog, nalazi se i apstrakcija, kubofuturizam, futurizam i aeroslikarstvo, a umjetnici su nadahnuti pokretom, brzinom i tehnološkim napretkom na početku stoljeća.

 

Neki od najistaknutijih autora su Giacomo Balla, Umberto Boccioni, Carlo Carrà, Gino Severini i Luigi Russolo.

 

Izložba je nastala u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i StArt S.r.l., talijanskom organizacijom za kulturu i ostat će otvorena do 20. travnja. (Hina)

 

(R.P.B., 28.02.2019)