" />
predavanje, tribina

Srijeda u Muzeju: Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!


vrijeme: 27.02.2019. 19 h
mjesto: Varaždin; Gradski muzej Varaždin, palača Herzer, Franjevački trg 10

Uz 100. obljetnicu odcjepljenja Međimurja od mađarske države, u Muzeju Međimurja Čakovec priređena je velika povijesna izložba pod nazivom 'Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!', postavljena za razgled do 28. ožujka ove godine. Toj temi posvećena je i Srijeda u Muzeju, koja se u Gradskome muzeju Varaždin, u palači Herzer (Franjevački trg 10), održava 27. veljače ove godine.

Raspadom Austro-Ugarske Monarhije, Međimurje, koje je stoljećima bilo dijelom ugarske županije Zala, ostalo je izvan Hrvatske, odnosno novoproglašene Države Slovenaca, Hrvata i Srba. Sustavna mađarizacija od druge polovice 19. stoljeća i strahote Prvoga svjetskog rata doveli su početkom studenoga 1918. do socijalnog i nacionalnog bunta u većinski hrvatskome Međimurju, koji je samo još više pojačao mađarski teror nad stanovništvom. Beogradska vojna konvencija obvezivala je srpske i savezničke čete, zbog čega je Narodno vijeće SHS-a bilo prisiljeno samo djelovati i, unatoč konvencijama, vlastitim dobrovoljnim snagama na Badnjak 1918. godine osloboditi Međimurje. Nakon odlaska mađarske vojske i civilne uprave iz Međimurja trebalo je ponovno normalizirati život i postaviti novu hrvatsku upravu, što je otežavala mađarska propaganda, čak i nakon mirovne konferencije u Trianonu, koja je definirala rijeku Muru kao granicu Kraljevstva SHS-a s Mađarskom.
 
Predavanje je pripremila Ana Šestak, kustosica u Muzeju Međimurja Čakovec, koji je uz Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije suorganizator programa.
 
Početak predavanja je u 19 sati, a ulaz je besplatan!

(R.P.B., 26.02.2019)