festival

ZagrebDox: Festivalski program počeo s besplatnim projekcijama


vrijeme: 25.02.2019.
mjesto: Zagreb; Kaptol Boutique Cinema, Nova Ves 17

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox počeo je u ponedjeljak s prvim projekcijama iz međunarodne i regionalne konkurencije koje su besplatne za posjetitelje, a nastavlja se nizom programa koji će potrajati do kasno u noć.
 

Među prvim prikazanim filmovima su "Una Primavera" Valentine Primavere, "Summa" Andreja Kutsile, "Simfonija tvornice Ursus" Jaśmine Wójcik, te "Otok gladnih duhova" Gabrielle Brady i "Lake lekcije" Dorottyje Zurbe.

 

Razgovor o Mađarskoj

 

U 18 sati mađarska redateljica Eszter Hajdú održat će razgovor s publikom nakon projekcije svog filma "Mađarska 2018." u kojem istražuje hoće li njezina država nastaviti putem antiimigrantske politike vladajućeg premijera Viktora Orbána i njegove populističke stranke ili će se okrenuti lijevom, proeuropskom smjeru bivšeg premijera Ferenca Gyurcsányja.

 

Nakon filmova u 20 sati, "Zgriješila sam s užitkom" i "Te smo noći pali" održat će se razgovori s njihovim autoricama - Maryam Tafakory govorit će o ženskoj senzualnosti u islamskoj kulturi, a Cille Hannibal o osobnom suočavaju sa smrću najbliže osobe.

 

Za večernju projekciju ostavljena je i projekcija hrvatskog filma "Susjedi" o ljudima s psihičkim bolestima koji napuštaju instituciju i pokušavaju obnoviti svoje raspadnute živote, nakon čega će uslijediti razgovor s redateljem Tomislavom Žajom.

 

U ponedjeljak će se održati i prva Dox događanja - u sekciji filmova iz programa ADU DOX predstavljaju se Josip Lukić s novim filmom "Doplovit će Rex", koji prati Marinu neposredno prije njezina ponovnog odlaska na šestomjesečni rad na kruzer, Tomislav Đurinec, redatelj i glavni protagonist filma "Doma za Božić", snima svoju obitelji u opuštenom blagdanskom raspoloženju dok im namjerava priznati da ima dečka, a David Lušičić u deset minuta "Fajronta" donosi svjedočanstvo pokušaja silovanja.

 

Kandidat za ovogodišnjeg Oscara

 

Međunarodna konkurencija navečer donosi kandidata za ovogodišnjeg Oscara, film RaMella Rossa "Okrug Hale jutros, večeras" koji prikazuje intimne i jednostavne trenutke iz života stanovnika afroameričke zajednice u Okrugu Hale u Alabami pružajući emotivni doživljaj povijesnog Juga.

 

U popodnevnim satima prikazuju se "Četiri vjetra" francuskog redatelja Michela Toesca, "Moj neznani junak" Anne Kryvenko koja preispituje sudbinu svog praujaka iz 1968. godine, kad su Prag okupirali sovjetski tenkovi i trupe Varšavskog pakta, potom film Alexandrie Bombach "Na njezinim plećima" o Nadiji Murad, koja je preživjela genocid jazidske manjine u sjevernom Iraku i pobjegla od seksualnog ropstva ISIL-a te film rumunjskog redatelja Joosta Vandeburga "Bruce Lee i razbojnik" koji prikazuje surovi život djece beskućnika iz podzemlja Bukurešta.

 

Iz regionalne konkurencije izdvajaju se filmovi "Veerin čarobni život" Tonislava Hristova  o nesigurnoj i krhkoj dvadesetpetogodišnjoj Veeri koja se brine za brata s mentalnim poteškoćama i pokušava traumatično djetinjstvo prebroditi igranjem LARP-a te "Kameni govornici" Igora Drljače o alternativnom turizmu u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

 

Ekološka priča o planetu  Zemlji

 

Program "Stanje stvari"  otvara film "Živjeti u prošlosti budućnosti" američke redateljice Susan Kucere u kojem pripovjedač, poznati glumac Jeff Bridges, govori o kobnom utjecaju čovjeka na Zemlju, dajući nov pogled na naš odnos prema njoj, uz veličanstvene snimke planeta.

 

Vođeni činjenicom da je Zemlja postojala puno prije negoli smo se mi na njoj našli i da će postojati i kad s nje nestanemo, niz cijenjenih znanstvenika i filozofa isprepliću svoje misli o evoluciji, entropiji, tamnoj ekologiji i onome što neki nazivaju krajem prirode.

 

"Biografski dox" donosi potresnu priču "U posljednjem trenutku" Chrisa Martina o hrabroj i cijenjenoj novinarki Sunday Timesa Marie Colvin i njezinu fotografu Paulu Conroyju koji su ušli u okupirani Homs. Željeli su izvještavati o nedaćama sirijskih civila zatočenih u gradu pod opsadom, no samo jedno od njih se vratilo.

 

Priča o Putinovu usponu na vlast

 

Program "Majstori doxa" otvara film "Putinovi svjedoci" Vitalija Manskog, jednog od najcjenjenijih ruskih dokumentarista, u kojem se s odmakom od gotovo dvadeset godina vraća svom arhivskom materijalu.

 

Koristeći se izjavama bivših ruskih predsjednika Gorbačova i Jeljcina, ali i samoga Putina, Vitalij Manski donosi priču o Putinovu usponu na vlast i položaju koji drži već gotovo dva desetljeća.

 

Na staru godinu 1999. godine predsjednik Boris Jeljcin iznenadio je svijet obznanivši da daje ostavku i vlast prepušta novoizabranom premijeru Vladimiru Putinu do izvanrednih izbora tri mjeseca kasnije. Umjesto uobičajene predizborne kampanje Putinov tim je angažirao Manskog da ga prati u obnašanju dužnosti.

 

Prvi festivalski dan završava s još jedim majstorom doxa, Ivarsom Seleckisem i njegovim filmom "Nastavit će se", u kojem prati djecu iz različitih područja Latvije tijekom njihove prve školske godine i prikazuje kako odluke odraslih utječu na dječja razmišljanja.

 

U isto vrijeme prikazat će se i film iz programa "Kontroverzni dox" - "Sin, Sin" kineskog redatelja Shena Zhanga o majci dvojice sinova, jedan je njezin biološki sin, a drugi je posvojen i njegov ubojica. Film propituje može li ona to preboljeti, prihvatiti i prigrliti onoga koji joj je ubio sina. (Hina)

 

(R.P.B., 25.02.2019)