" />
predavanje, tribina

Ciklus tribina Alena Žunića - Izazovi suvremene arhitekture


vrijeme: 26.02.2019. 19 h
mjesto: Zagreb, KIC, Preradovićeva 5

U sklopu tribine 'Izazovi suvremene arhitekture', u Kulturno informativnom centru Alen Žunić ugostit će renomiranog arhitekta Saša Begović (3LHD arhitekti), u utorak, 26. veljače, u 19 sati.

Arhitektura u 21. stoljeću postaje kompleksan proces projektiranja tehnološki napredne, socijalno višeslojne i ideološki zahtjevne prostorne svakodnevice. Kako na izazove novog vremena arhitekti mogu dati odgovore? Kako odgajati i educirati mlade generacije koje bi svojim vizijama, zgradama i urbanističkim rješenjima trebale biti spremne za ubrzanu budućnost? Na ta pitanja će voditelj tribine Alen Žunić i gost, renomirani arhitekt Saša Begović (3LHD arhitekti), pokušati dati odgovore – kroz kritičko-diskusijski dijalog i vizualno zanimljivu prezentaciju. Istraživanje i detaljne analize problema suvremenih gradova i teritorija, internacionalna umreženost i predavačka iskustva sa Harvarda, MIT-a, Cornella ili ETH Zürich, samo su neke od tema koje će se raspraviti u ovom formatu tribine.

 

Arhitekt Saša Begović jedan je od četvero osnivača 3LHD-a, danas jednog od najistaknutijih hrvatskih arhitektonskih ureda, koji djeluje od 1994. U 25 godina prisutnosti na domaćoj i internacionalnoj arhitektonskoj sceni ured intenzivno radi na projektima koji promatraju rad arhitekta kroz integralni pristup – spajajući arhitekturu, urbanizam, landscape, dizajn i umjetnost. Pri tome opus 3lhd-a obuhvaća raznolike tipologije – od stambenih i poslovnih objekata do velikih kulturnih sklopova, parkova, plaža ili cijelih turističkih i gradskih zona. Begović je s 3lhd-om dobitnik brojnih renomiranih domaćih nagrada (Benardo Bernardi 2005. i 2009., Viktor Kovačić 2001. i 2011., Drago Galić 2008. i 2013., Vladimir Nazor 1999. i 2009., nagrade 47. i 50. Zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma...), te internacionalnih priznanja (WAF World Architecture Festival – category Sport 2008., A+ Award in the Architecture + Landscape category 2010., European Hotel Design Award for Best New Built Hotel 2012. i dr.).

 

Uz aktivnu praksu Begović već 17 godina djeluje i kao sveučilišni edukator – gost kritičar, voditelj arhitektonskih radionica i predavač na raznim školama u Europi i Americi poput ETH Zürich, Northeastern University u Bostonu, tehničkim sveučilištima u Beču i Münchenu, i drugima, a s višegodišnjim pozicijama predavača ili gostujućeg profesora djelovao je na Graz University of Technology (2001.–2005.), Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani (2013.) i na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu (2011.–2016.). Od 2010. izvanredni je profesor projektiranja na studiju arhitekture u Splitu, a od 2017. je i gostujući profesor na najboljem svjetskom fakultetu za preddiplomski studij arhitekture – Cornell University.
 

(R.P.B., 25.02.2019)