" />
obavijest

Predstave HNK Ivana pl. Zajca posvećene novim nacionalnim prvakinjama Oliveri Baljak i Kristini Kolar


vrijeme: 15.02.2019. - 19.02.2019.
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1

HNK Ivana pl. Zajca izvijestio je da su, odlukom Ministarstva kulture RH, dvije članice ove kuće, Olivera Baljak i Kristina Kolar, postale nacionalne prvakinje te tim povodom njima posvećuje dvije predstave.

"Zahvaljujući njihovom iznimnom umjetničkom djelovanju i postignućima, dosadašnjim je istaknutim prvakinjama riječkog HNK tako dodijeljen najviši status u hrvatskom kazalištu, Oliveri Baljak za dramu, a Kristini Kolar za operu", stoji u priopćenju HNK.

 

Olivera Baljak obilježila je i kreirala identitet HNK Ivana pl. Zajca u proteklih gotovo 40 godina kao jedna od najistaknutijih glumica riječkog i hrvatskog glumišta u svojoj generaciji. Kristina Kolar, jedna od glavnih nositeljica riječkog opernog repertoara, posljednjih je dvadeset godina snažno obilježila i riječku i hrvatsku opernu scenu, a istodobno izgradila i uspješnu međunarodnu karijeru, navedeno je.

 

Njihove nove prestižne statuse, riječki će HNK obilježiti dvjema svečanim izvedbama predstava u kojima su ostvarile dojmljive i hvaljene uloge. Tako će se izvedba predstave „Predsjednice“ u petak, 15. veljače u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku posvetiti nacionalnoj dramskoj prvakinji Oliveri Baljak. Izvedba opere „Macbeth“ u utorak, 19. veljače u HNK Ivana pl. Zajca posvećuje se nacionalnoj opernoj prvakinji Kristini Kolar. Nakon obiju predstava će se novim nacionalnim prvakinjama pridružiiti članovi ansambala HNK i intendant Marin Blažević. (Hina)

 

(R.P.B., 15.02.2019)