" />
predstava

Karlovačka premijera crnohumorne drame 'Komšiluk naglavačke'


vrijeme: 15.02.2019. 20 h
mjesto: Karlovac; Gradsko kazalište Zorin dom, Domobranska ulica 1

Karlovačka publika u petak navečer premijerno će moći pogledati predstavu Nine Mitrović 'Komšiluk naglavačke' u režiji Darija Harjačeka, nastalu u koprodukciji kazališta Virovitica i karlovačkoga Gradskog kazališta 'Zorin dom'.

Virovitička premijera održana je prošloga petka, a redatelj Harjaček smatra da ju je publika jako lijepo primila, čemu se nada i večeras u Karlovcu, premda, kako je rekao za Hinu, zna da je "predstava gorka, utemeljena na problemima društva u sadašnjem trenutku".

 

"Mislim da zbog prepoznavanja trenutka stvarnosti predstava ostavlja jak pečat i izaziva ispremiješane emocije. Iako je tekst izuzetno duhovit, to je susret sa stvarnošću koji nije baš naročito lijep", rekao je Harjaček i time karlovačkoj publici uputio, kako je rekao, "izazov da dođu".

 

Naime, ući u ovakvu crnohumornu predstavu izazov je i za dublje promišljanje što je to što se s nama događa, jer je tekst o ljudima koji su na rubu vjerovanja da im sustav ikako može pomoći, te uzimaju pravdu u svoje ruke.

 

O suradnji virovitičkog i karlovačkog kazališta Harjaček kaže da je vrlo dobra, jer je virovitički ansambl kolektiv koji funkcionira mimo svih struja u hrvatskom teatru i godinama proizvodi vrlo kvalitetne predstave, dok mladi karlovački ansambl svojom mladošću dao energiju u kojoj je bilo jako lijepo raditi, tako da je predstava nastala u malo više od mjesec dana.

 

Drama "Komšiluk naglavačke" počinje s Huklijom koji stoji na krovu nebodera, neodlučan u svojim nakanama: skočiti ili ne skočiti? (Ne)srećom, Bog odlučuje umjesto njega, objašnjava nam Huklija u svojem monologu-prologu te ga s leđa gurne preko ruba krova.

 

Padajući, Huklija svjedoči privatnim sukobima i nedaćama u stanovima zgrade koju je osobno sagradio, kat po kat, a u tom mu se slobodnom padu, sukladno Murphyjevom zakonu mnogo više nego zakonima fizike, ubrzo pridružuju i ostali "letači"....

 

Likove glume Draško Zidar, Mijo Pavelko, Antun Vrbenski, Igor Golub, Peđa Gvozdić, Goran Koši, Goran Vučko, Vanja Gvozdić, Sara Lustig, Nino Pavleković, Blanka Bart, Vlasta Golub i Goran Glavač. (Hina)

 

(R.P.B., 15.02.2019)