izložba

Drugačiji pogled na Barcelonu na izložbi fotografija Ante Magzana


vrijeme: 19.02.2019. - 04.03.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija ULUPUH

Izložba 'Barcelona Light&Shade' fotografa Ante Magzana, nastavak njegova ciklusa crno-bijelih fotografskih u kojem na svoj poseban način portretira različite gradove, otvara se u utorak, 19. veljače u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.

"Okosnice Magzanovih istraživanja velikih gradova jesu igra svjetla i njegova odsustva te bilježenje ljepote. Kontrast u prikazima općih mjesta, između zamračenih dijelova ili svjetlom razotkrivenih prizora, predstavlja autobiografsko iskustvo grada", ustvrdila je u predgovoru izložbe Patricia Počanić.

Po njezinim riječima, Magzan kontraste dovodi do samih granica raspoznatljivosti, a unoseći dugogodišnje iskustvo u reportažnoj fotografiji stvara jedinstvene biografije gradova – njihova urbanizma, znamenitosti i zapostavljenih, perifernih detalja, stanovnika, posjetitelja – bilježeći spontane i nerežirane situacije u vlastitoj interpretaciji.

Barcelona na njegovim fotografijama stoga nema prepoznatljivog kolorističkog pejzaža a, kako sam autor kaže, bez kolorita grad je sveden na liniju i obris čime mu se ne oduzima, već izoštrava fokus na detalj i trenutak.

Počanić kaže kako Magzanove fotografije nastaju na granici idealiziranog pejzaža i govora istine, prenositelja informacija, a obje okosnice manifestiraju se na različitim razinama – na tehničkoj i formalnoj razini u kojoj je motiv prepoznatljiv ili apstrahiran, a ljepota se nazire u formi grada, dok se istovremeno transformiraju kroz različite narative – estetske, političke, socijalne i dokumentarne.

U ULUPUH-u su tako izloženi različiti isječci stvarnosti i autorova interpretacija grada i vremena, među kojim su fotografije najturbulentnijeg razdoblja novije katalonske povijesti snimljene na Dan Katalonije, tjedan dana prije referenduma za katalonsku neovisnost.

"U fotografijama nastalima na Dan Katalonije ujedinjuju se autorov umjetnički diskurs u kojem stvara vlastitu sliku svijeta, a prenošenjem informacija i reportažni diskurs, što čini povijesni trenutak trajnim objektom ljepote", ustvrdila je Počanić.

Na novi način, iz nove perspektive predstavio je i poznata gradska arhitektonska zdanja, skulpture i situacije, a kako bi prikazao grad u cijelosti, izlaže i panorame Barcelone - fotografirajući s povišenog očišta autor ukazuje na strukturu grada, na ljepotu čiste forme, a poseban dio su fotografije živopisnih ulica i obalnih pejzaža.

Njegove fotografije Barcelone dio su ciklusa "Light&Shade" započetog prije sedam godina radovima posvećenima Sydneyju, a sljedeći projekt mu je portretiranje Sarajeva.

Anto Magzan rođen je 1979. godine u Zenici, a od 2006. godine surađuje s Večernjim listom u kojem se profilirao fotografirajući portrete i teme iz kulture i mode.

Stalni je suradnik fotoagencije Pixsell od 2009. do 2017. godine nakon čega djeluje kao samostalni umjetnik.

Surađuje s brojnim hrvatskim dizajnerima i napravio je brojne umjetničke portrete istaknutih slikara, kipara, glumaca, fotografa, pjevača, političara. Do sada je izlagao na šest samostalnih i više od trideset skupnih izložbi.

Na 37. Zagreb Salonu 2016. godine za fotografiju "Smoker" osvaja treće mjesto u kategoriji crno bijele fotografije i "Honorable Mention" Fotokluba Zagreb za fotografiju "Kroz ušicu igle“.

Godinu dana kasnije na Salonu njegova fotografija "Snijeg" u kategoriji "Ulične fotografije" prima "Honorable Mention Photographic Society of America".

Ciklus fotografija "Barcelona Light&Shade" nagrađen je prošle godine srebrnom medaljom u kategoriji "Black & White" povodom Street Photo Awards.

Izložba je otvorena do 4. ožujka, a ulaz  je slobodan. (Hina) 

(D.H.F., 15.02.2019)

Tagovi: anto magzan