" />
najave

Jubilarni, 25. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu


vrijeme: 22.02.2019. - 23.02.2019.
mjesto: Hercegovac

U Hercegovcu, općini u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ove će se godine, po 25., jubilarni put održati Dani hrvatskog pučkog teatra. U Hrvatskom seljačkom domu, 22. i 23. veljače, okupit će se šest amaterskih kazališnih družina iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Festival je to koji kroz kazalište i kazališni izričaj okuplja iseljenu i domovinsku Hrvatsku, različite dijalekte, ali isti jezik – hrvatski, navodi Hrvatska matica iseljenika.


Domaćin, Pučka scena Hrvatske čitaonice, izvest će "Pidžamu za šestero", KSC Prozor, Rama iz BiH "Klupko", mađarska Amaterska kazališna grupa Koljnof, koja sudjeluje prvi put "Faztazmeštriju", Igrokazačko društvo Petrovo Selo "Što te nam reć ljudi" te Picolo teatar Stari Grad s Hvara "Ministre".


Organizator i domaćin međunarodnog dramskog amaterskog festivala Dani hrvatskog pučkog teatra je Hrvatska čitaonica Hercegovac, udruga osnovana daleke 1920. godine. Spomenutu manifestaciju Čitaonica je pokrenula u želji očuvanja hrvatske riječi i običaja izvan granica Hrvatske gdje žive i rade Hrvati.

 

Dani hrvatskog pučkog teatra održavaju se svake godine posljednjeg vikenda u veljači. (Hina)

 

(R.P.B., 11.02.2019)