izložba

'Krajolici labirinta' Ružice Milenković u Muzeju Mimara


vrijeme: 15.02.2019. - 24.02.2019.
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara, Rooseveltov Trg 5

Izložbom umjetničkih instalacija na ogledalima u Muzeju Mimara predstavlja se autorica i umjetnica Ružica Milenković. Otvorenje izložbe održat će se 15. veljače 2019. u 19 sati, a posjetitelji će izložbu moći razgledati do 24. veljače 2019. 

Život promatran kao labirint, mreža mogućih životnih puteva, onih slijepih i onih otvorenih; krajolici kao posebne točke unutar labirinta, svojevrsna odmoriša u tom koračanju. Mjesta koja putnike hrane i napajaju snagom, mjesta inspiracije, za nastavak puta. Niz od 6 ogledala Ružice Milenković započinje Guardianom, čuvarom labirinta i svih onih koji njime koračaju.

Recenzent izložbe Davorin Vujčić navodi kako je autorica neke kompozicije izvela kao geometrijske strukture kvadrata i pravokutnika (Grad koji izmiče), dok su druge melodioznim krivuljama poprimile organički oblik s obiljem asocijacija (Čuvar labirinta). Uz kolorističke efekte koje izvlači iz plavetnila lapis lazulija, zelenila ahata ili ljubičastih odsjaja charoita, Ružica Milenković katkad reducira boju te kalcitom, gorskim kristalom i oniksom stvara monokromne i crno bijele strukture. Odluka zanemarivanja funkcionalnosti donijela je promjenu i na semantičkoj razini, odnosno pomak od utilitarnog predmeta ka samodostatnom estetskom djelu... taj likovni postupak može se smatrati autentičnim doprinosom našoj primijenjenoj umjetnost.

U sklopu izložbe umjetničkih instalacija na ogledalima «Krajolici labirinta» autorica će izložiti i nakit.

 

(D.H.F., 07.02.2019)