obavijest

Predstavljanje knjige Tomislava Čegira 'Filmski osvrti - autorske i žanrovske perspektive'


vrijeme: 07.02.2019. 18 h
mjesto: Zagreb; Knjižara Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2

U četvrtak, 7. veljače, u 18 sati, u Knjižari Matice hrvatske, održat će se predstavljanje knjige Tomislava Čegira 'Filmski osvrti - autorske i žanrovske perspektive'. Knjigu će predstaviti: Nikica Gilić, Tomislav Šakić i Tomislav Čegir.

Riječ je o zbirci četrdeset i osam tekstova o suvremenom filmu, razvrstanih u tematska poglavlja posvećena pojedinim filmskim žanrovima (vestern, ratni, znanstvenofantastični i biblijsko-kršćanski film, kriminalistički film i triler, dokudrama ili biografski film).
 
Autor se otkriva kao kritičar koji smatra da se redateljske osobnosti itekako mogu izraziti u okvirima žanrovskoga filma te kroz priče i likove nenametljivo predstaviti svoj svjetonazor.
 
Ugledni i nagrađivani filmski kritičar napisao je knjigu koja žanrovskom filmu vraća umjetničku auru i u njemu pronalazi izravnoga nasljednika pradavnih mitskih predaja.
 
Većina tekstova otisnutih u ovoj knjizi prethodno je objavljena u Matičinu Vijencu tijekom sedmogodišnjeg razdoblja (2011.‒2017.).
 
Biblioteka Kratki rezovi, glavni urednik Luka Šeput, izvršna urednica Sandra Tribuson, likovno uređenje Željko Podoreški, priprema Tehnička priprema MH / Neven Osojnik, tisak Denona  (Zagreb)

Tomislav Čegir (Zagreb, 1970.), filmski i likovni kritičar, autor i suautor niza knjiga posvećenih filmu i stripu, dugogodišnji filmski kolumnist Matičina dvotjednika Vijenac.

(R.P.B., 06.02.2019)