" />
izložba, koncert

Obrovac na kvadrat - jedinstveni umjetnički događaj u Laubi


vrijeme: 07.02.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Lauba, Baruna Filipovića 23a

U četvrtak, 7. veljače, s početkom u 19 sati, održat će se otvorenje izložbe 'Pantoskopije' čiji je autor jedan od najvećih suvremenih slikara istarskog polutoka - Ivan Obrovac. U sklopu otvorenja izložbe održat će se glazbeno-vizualni performans koji se sastoji od glazbene izvedbe Tamare Obrovac i  Transhistria quarteta  i video-projekcije umjetničkih radova Ivana Obrovca u režiji Matije Debeljuha.

Izložba je realizirana u suradnji s Gradskom Galerijom Labin, a predstavit će tridesetak radova Ivana Obrovca koji su nastali u posljednjih petnaest godina. O njegovom umjetničkom radu govorit će kustosica Leonida Kovač.

 

Izložba ostaje otvorena do 20. veljače 2019.

 

Ivan Obrovac  ne slika ono što je vidljivo, već slikanjem, koje ovdje jest dodirujući susret tvari što se tjelovljuju u pojavnosti prozirućih polja boje i zasijecajućih grafizama, daje osjetiti neperceptibilni, no paradoksalno temeljni medij koji postoji s onu stranu vidljivoga. Taj bazični medij je vrijeme samo, spoznatljivo jedino posredstvom činjenice smrtnosti tijela.

— Iz predgovora Leonide Kovač

 

Ivan Obrovac diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Alberta Kinerta. Rođen u Smoljancima 1937. godine, svojevrsna je legenda istarskog poluotoka. Pionir u likovnoj pedagogiji, zadužio je Istarski poluotok svojim neumornim i predanim radom u pulskim osnovnim školama gdje je podučavao i ispratio generacije učenika. Smatra se utemeljiteljem pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna.  Za svoj rad nagrađen je nizom javnih i strukovnih priznanja. Uz predani pedagoški rad, tehnološka i teoretska istraživanja na području likovne umjetnosti, izlagao je na više od 40 skupnih te petnaestak samostalnih izložbi.

 

Tamara Obrovac, pjevačica, flautistica, skladateljica i autorica tekstova rođena je 1962. godine u Puli, gdje je završila srednju glazbenu školu za flautu. Jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na Hrvatskoj glazbenoj sceni, a zahvaljujući utjecajima istarske narodne glazbe koje koristi u kreiranju svog glazbenog izraza, u nekoliko je posljednjih godina stekla i veliku popularnost. Uz internacionalnu koncertnu aktivnost sklada glazbu za balet, kazalište i film.

 

Obrovac2 program:

 

19:00 / Otvorenje izložbe Ivana Obrovca "Pantoskopije", kustosica izložbe Leonida Kovač

 

19:30 / "Obrovac² " – glazbeno-vizualna izvedba u sklopu otvorenja izložbe.

Susret dviju umjetnosti - glazbene i likovne u umjetničkom radu kćeri i oca - Tamare i Ivana Obrovca

 

Sudjeluju:

Tamara Obrovac / glas

Uroš Rakovec / gitara

Žiga Golob / kontrabas

Krunoslav Levačić / bubnjevi

Matija Debeljuh / video projekcije

 

(R.P.B., 01.02.2019)