predstava, koncert

Akademski projekt 'Iz čudesnog dječakovog roga' prema glazbi G. Mahlera


vrijeme: 08.02.2019. - 15.02.2019.
mjesto: Zagreb, KD Blagoje Bersa, Muzička akademija

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, Akademijom dramske umjetnosti i Sveučilištem za umjetnost iz Berna (Hochschule der Kunste Bern), priprema projekt 'Iz čudesnog dječakovog roga' prema glazbi Gustava Mahlera. 

Isti je projekt prošle godine realiziran u Bernu, a na inicijativu prof. Mladena Tarbuka i zahvaljujući entuzijazmu prof. Mathiasa Behrendsa iz Berna bit će postavljen u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. Mathias Behrends, gostujući ravnatelj bernskog Sveučilišta za umjetnost, osmislio je seriju od 18 scena, a prof. Mladen Tarbuk aranžirao je Mahlerovu glazbu iz spomenutog ciklusa za komorni ansambl, to jest za 11 instrumentalista.

Pjevači i instrumentalisti su studenti Muzičke akademije pod mentorstvom prof. Dunje Vejzović i prof. Pavla Zajceva, dok izvedbama dirigiraju studenti iz klase prof. Mladena Tarbuka. Studenti Akademije likovnih umjetnosti osmislili su vizualni identitet projekta, a za svjetla pozornice pobrinut će se studenti Akademije dramske umjetnosti. Kostimografiju je osmislila Barbara Repe.

Ideja projekta vrlo je zanimljiva jer Gustav Mahler nikada nije skladao operu, dramu ni neko djelo za pozornicu, ali je bio u svoje vrijeme važna figura kao intendant opere i operni dirigent. Njegova je glazba nekoliko puta bila uporabljena u baletu i modernom plesu, ali nikad nije uprizorena na opernoj pozornici. Ovo je tako prvi pokušaj da se njegova glazba smjesti na scenu.

Centralna ideja projekta je kreirati priču o mnogim različitim verzijama moderne žene i muškaraca, nje i njega te pokušati odgovoriti na pitanje kako pronaći pravi put kroz život, zajedno ili sam, kroz uspone i padove, naprijed ili nazad.

Premijera projekta bit će u petak, 8. veljače 2019. u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa s početkom u 19.30, a reprize 9. (u 17.00 i 19.30), 11. (u 19.30), 13. (u 19.30), i 15. veljače (u 19.30).

Više informacija pročitajte na mrežnoj stranici:
http://www.muza.unizg.hr/akademski-projekt-gustav-mahler/
 

(D.H.F., 01.02.2019)