predstava

'Glumica' Pascala Ramberta premijerno u HNK u Zagrebu


vrijeme: 01.02.2019. 19,30 h
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg Republike Hrvatske 15

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 1. veljače premijerno će biti izvedena drama 'Glumica' francuskog pisca, koreografa i redatelja Pascala Ramberta.
 

'Glumica' je priča o velikoj divi ruskog teatra koju publika obožava, a koja će nenadano umrijeti.  Dok leži na samrti, uz postelju se izmjenjuju ljudi iz njenog osobnog i profesionalnog života. Kolege iz kazališta, prijatelji, njena djeca, sestra, roditelji, ljubavnici, njezin muž, dolaze joj u posjet, svatko  sa svojom tiradom o životu ili umjetnosti. Soba u kojoj leži pretrpana je buketima cvijeća kao izrazom apsolutne ljubavi. Dok je prije nekoliko godina radio u Moskvi, autora se dojmio ruski običaj da gledaoci glumcima na premijere donose velike količine cvijeće. Početno, ovaj je dramski komad pisan za glumce Moskovskog hudožestvenog akademskog teatara, onog u kojem je praizveden Čehovljev Galeb kojeg se prisjeća i tekst Glumice, a sjena Čehova i njegove drame u brojnim se aluzijama nadvija nad ovim komadom, koji slavi repertoarni teatar, u kojem postoji glumački ansambl. Ova melodrama ruskog ugođaja, s mnogo suza i cvijeća, iskaza o kazalištu i životu, obožavanju glumaca i kultu umjetnosti, s ruskim imenima likova, Rambertova je posveta ljubavi prema kazališnoj umjetnosti kroz koju se provlači ideja o svijetu koji se približava svome kraju.

 

Rambert je "Glumicu" napisao za glumce Moskovskog hudožestvenog akademskog teatara u kojemu je praizveden Čehovljev "Galeb", kojeg se prisjeća i njegov tekst.

 

Komad se igra u prijevodu Zlatka Wurzberga. Rambert osmišljava i scenografiju, kostimografkinja je Anaïs Romand, dramaturginja Sanja Ivić, oblikovatelj svjetla Thierry Morin.

 

Glume Alma Prica, Nina Violić, Vlasta Ramljak, Siniša Popović, Livio Badurina, Bojan Navojec, Iva Mihalić, Franjo Kuhar, Dušan Gojić, Damir Markovina, Silvio Vovk, Tesa Litvan i Luca Anić.

 

Pascal Rambert (Nica, 1962.) francuski je pisac, koreograf, filmski i televizijski redatelj. Sa sedamnaest godina osniva kazališnu skupinu, poslije studira filozofiju, a 1982. utemeljuje novu kazališnu skupinu izvodeći Büchnerova djela. Godine 1984. piše i režira svoj prvi kazališni komad pod naslovom "Kreveti". U idućim godinama intenzivno piše i režira po cijeloj Francuskoj, radi i u SAD-u, Parizu, Avignonu, Siriji, Japanu. Kazališni komadi Pascala Ramberta postavljani su širom Europe, SAD-a, u Rusiji, Južnoj Americi, dok su njegovi brojni dramski tekstovi prevedeni na ruski, engleski, talijanski, njemački, kineski, hrvatski, japanski, slovenski, portugalski i španjolski. Osim režijom, bavi se koreografijom i filmom. Godine 2012. uručena mu je nagrada Udruženja kritičara za najbolju novu dramu na francuskom jeziku, francusko ga je ministarstvo kulture 2013. imenovalo Vitezom reda umjetnosti i književnosti, a godine 2016. dobio je nagradu Francuske akademije za cjelokupni opus u polju kazališta. Od 2014. godine angažiran je kao dramatičar Nacionalnog teatra u Strasbourgu, od siječnja 2017. djeluje kao suradnik kazališta Théâtre des Bouffes du Nord u Parizu, a od rujna iste godine i u madridskome El Pavón Teatro Kamikaz. Trenutno piše komad "Architecture" koji će biti prikazan na Festivalu u Avignonu 2019.

 

U Hrvatskoj je već režirao vlastite tekstove "Zatvaranje ljubavi" (2011.) i "Moj duh" (2014.) u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM). "Glumica" je njegova prva režija u HNK-u Zagreb.

 

Izvor: Hina, HNK u Zagrebu

 

(R.P.B., 01.02.2019)