izložba

Željko Borčić: Transformativna snaga fotografije


vrijeme: 28.01.2019. - 15.02.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Spot, Ured za fotografiju, Čanićeva 6

U ponedjeljak, 28. siječnja u 19 sati, u Galeriji Spot u Zagrebu otvara se izložba pod nazivom 'Transformativna snaga fotografije', na kojoj će biti predstavljeni radovi dizajnera i umjetnika Željka Borčića (1942.-2015.) realizirani u mediju fotografije. 

Umjetničku aktivnost Željka Boričića određuje osobita fizička, duhovna i intelektualna konstitucija uz naglašeno konceptualan pristup komunikaciji. Psihokibernetički autoportret koji je 1973. godine izložio u Galeriji Studentski centar u Zagrebu multimedijalna je instalacija kojom je pomoću brojnih artefakata analizirao u kolikoj mjeri je društvena okolina utjecala na formaciju njegovog umjetničkog identiteta. Pitanje identiteta razmotrio je i u važnoj Akciji za konfrontacijsku reakciju, izvedenoj krajem 1974. u javnom prostoru u središtu Zagreba. Tom prilikom fotografija je posredovala promjene identiteta prolaznika i namjernih sudionika.

Od tog vremena nadalje Borčić kontinuirano snima i polaroide. Karakteristike ove “brze” tehnike ograničenog formata dorađivao je raznim intervencijama, zadirući u sam integritet medija. Boju, poteze i oštećenja moguće je razmatrati u kontekstu aktualnih događanja na širem planu vizualne umjetnosti. Tako ćemo neke primjere moći povezati s pojedinim optičkim istraživanjima, dok će primjeri naglašenije materičnosti i slikarskog pristupa označiti bliskiju vezu s transavangardom i njezinom domaćom inačicom – novom slikom. Borčić snima predmete iz svakodnevnog života i okolice, fokusiran na transformaciju motiva u novi značenjski kontekst koji postoji samo na njegovim fotografijama.

Izložba je otvorena do 15. veljače 2019.
 
Željko Borčić (Zagreb, 1942.–2015.) studirao je arhitekturu u Zagrebu, a prve kontakte na području grafičkog dizajna ostvario je u studiju Vjenceslava Richtera. Diplomirao je 1969. na Odjelu za vizualne komunikacije pri Sir George Williams University u Montrealu. Kao grafički dizajner realizirao je nekoliko projekata (Bell Telephon Co., Stenbergs Ltd., izložba Man and His World – projekt amfiteatra). U Zagreb se vraća 1970., djelujući prvenstveno kao samostalni profesionalni dizajner. Afirmirao se i u drugim medijima, osobito fotografiji, filmskoj i televizijskoj scenografiji i kostimografiji  te konceptualnoj umjetnosti. Tijekom svoje profesionalne karijere vodio je Studio Borčić, Synthesis, Grafiti Dizajn i Trans-ID, a bio je i voditelj poslova grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija u nekoliko agencija.

Opširnije:
http://croatian-photography.com/category/galerija-spot/ 
(D.H.F., 24.01.2019)