" />
konferencija, znanstveni skup

Kolokvij 'Književnost u nakladničkoj djelatnosti Matice hrvatske'


vrijeme: 25.01.2019. 10 h
mjesto: Zagreb; Mala dvorana Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Odjel za književnost Matice hrvatske organizira kolokvij 'Književnost u nakladničkoj djelatnosti Matice hrvatske' u petak, 25. siječnja, u 10 sati, u Maloj dvorani Matice hrvatske.

 

Sudjeluju:Josip Bratulić, Tonko Maroević, Evelina Rudan, Ivana Vidović Bolt, Luka Šeput, Cvijeta Pavlović, Kristina Grgić, Luka Vukušić, Lahorka Plejić Poje

 

U povodu obilježavanja 175 godina rada održan je u Matici hrvatskoj skup o ulozi njezine izdavačke djelatnosti u oblikovanju nacionalnoga identiteta. Izlaganjima su tada bile obuhvaćene brojne struke pa je najproduktivniji segment Matičine izdavačke djelatnosti –  književnost i znanost o književnosti – bio predstavljen tek u naznakama. Stoga Odjel za književnost organizira mali kolokvij posvećen isključivo Matičinim izdanjima iz područja književnosti, i to u najširem smislu riječi: hrvatskoj književnosti, prijevodima stranih književnih djela, znanstvenim studijama i publicističkim radovima koji se bave književnošću, a koji su objavljivani u Matici, a potom i u Nakladnom zavodu, od 1844. do danas. S obzirom na širinu teme, kolokvij bi želio biti poticajem za daljnja podrobnija istraživanja Matičina udjela u hrvatskom književnom životu.

 

(R.P.B., 23.01.2019)