" />
predstava

'Smrt Sokratova' premijerno u Pogonu Jedinstvo


vrijeme: 23.01.2019.
mjesto: Zagreb; Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb

Multimedijalna predstava 'Smrt Sokratova', koprodukcija Umjetničke organizacije SKOP i Kazališta Planet Art, koju po Platonu postavlja redatelj Nenad Glavan, premijerno će biti postavljena u srijedu, 23. siječnja, u Pogonu Jedinstvo.

"Dva kolosa, stupovi zapadno-identifikacijske hegemonije čovječanstva, akteri utopije i distopije, pobunjenici i vizionari, dva autoriteta, jedan zapleten u drugoga, učenik i učitelj - Platon o Sokratu, u jednom od najvećih suđenja u povijesti, jednom od najlukavijih komplota pitijski neoborivih optužnica koje će otkriti lice i naličje, i danas, neprijepornog sustava demokracije", stoji u najavi predstave o posljednjim danima oca filozofije, Sokratovoj slavnoj obrani i njegovoj smrti, o njegovoj misli, metodi i ironiji u montiranom procesu usred erodiranog društva koje će "bez nedoumica odreći i satrti svog najmudrijeg mislioca".
 
"Sokrat ne vjeruje u bogove u koje vjeruje država i kvari mlade", tvrde tužitelji i predlažu smrt. On staje pred sud i brani se časno, s uvjerenjem da su istina i pravda na njegovoj strani. Prijatelji nude pomoć oko bijega, ali Sokrat to odbija.
 
No neumitan će slijed stići baš od povrijeđenog učenika, onoga koji će na toj nepravdi posijati ideju Države sa zazorom prema demokraciji i tim će sjemenom vjekovima inspirirati odvažne, razumne i nerazumne, da ispituju, snuju i kuju neke nove poretke totalnih ideala, stoji u najavi.
 
"Ali prije toga Platon je revno i nadahnuto zapisao Apologiju Sokratovu, kao spomen i znamen stamenog pojedinca naspram neuka i kvarna mnoštva. Zapis je to, dramski i didaktički, jedne bremenite epohe velikih filozofa koji dižu ideju iznad stvarnosti, etiku iznad sile, sliku iznad odraza, ali i atenskog društva ogrezloga u ruglu aristofanskih komedija, propagandnih pamfleta i retrogradnih indoktrinacija, u svom usponu i u padu", navodi se.
 
Sokrat se u predstavi Smrt Sokratova obračunava sa sudom, tužiteljima, državom, učenicima, a i sobom - naposljetku. Putem posebne mizanscene real-time 3D digitalno oblikovanog performansa, oživjet će žučne rasprave i kobni sati ove iznimne nepravde koju su Republika i demokracija atenska, na samom svojemu kraju, okrutno sproveli nad jednim od svojih najvećih umova - i Republika i demokracija i Sokrat ugasit će se baš negdje u istom trenutku.
 
Tinktura od sjemenki kukute u redukciji od maka u tzv. heroinskom snu će paralitički dati klijenut mišića i disanja pri punoj svijesti osuđeniku Sokratu, međutim obamrlost neće stati na tijelu starca već će se protegnuti u metaforu jedne epohalne autodestrukcije, lakoumne pomame za propovjednicima nesavjesnog šovinizma, neznanja, straha i pohlepe, kaže se u najavi i zaključuje: "Iako će i sami biti na kraju prognani i pogubljeni, Sokratovi tužitelji i danas lede krv u žilama, a njihova zavodljiva i jednostavna retorika, pitijske tvrdnje, labava, no manipulativna stajališta, oštrica su koja i dalje sječe vrlinu i opija masu."
 
Igraju Marko Torjanac i Toma Medvešek. Glavan uz režiju potpisuje i scenografiju te izbor glazbe, jezičnu adaptaciju i dramaturgiju napravio je Darko Lukić, 3D oblikovanje i real-time projekciju osmislili su Dejan Gotić i Dino Nikšić, kostimograf je Matija Čop, dok je svjetlo oblikovao Tomislav Maglečić, a ton Dan Jemrić. (Hina)

(R.P.B., 23.01.2019)