" />
predavanje, tribina

Božica Brkan gošća književne tribine u Sisku


vrijeme: 29.01.2019. 18 h
mjesto: Siska; NKČ Vlado Gotovac Sisak, Rimska 27

U prvom ovogodišnjem izdanju nedavno pokrenute književne tribine 'Siniša Matasović Vam predstavlja', Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak ugostit će 29. siječnja nagrađivanu književnicu i novinarku Božicu Brkan.

Naglasak okupljanja bit će na dvije najnovije prozne knjige ove produktivne autorice rodom iz Okešinca pored Križa. Zbirka priča ''Umrežena'' pisana je na standardnom hrvatskom jeziku i pretežito govori o ljudskom otuđenju u tzv. virtualnoj stvarnosti, u kojoj čovjek ima osjećaj da mu je sve lako dostupno, ali istodobno živi u svijetu samoće, u svijetu koji nestaje. Druga zbirka priča ''Život večni'' pisana je na kajkavskom narječju, preciznije na moslavačkoj kekavici, a bavi se svakodnevnim problemima i anegdotama žitelja toga kraja.
 
O autorici:

Božica Brkan (1955.)

Književnica je, novinarka, blogerica, urednica i nakladnica. Diplomirala je komparatistiku i polonistiku na Filozofskom fakultetu, a na Fakultetu političkih znanosti diplomantica je novinarstva. Više od tri desetljeća profesionalno je radila kao novinarka (dobitnica je i godišnje nagrade HND-a Marija Jurić Zagorka za najbolje uređen novinski prilog, Vrt Večernjeg lista za 2000.). Predavala je stilistiku na komunikologiji Hrvatskih studija. Autorica je i brojnih visokonakladnih kuharica, ljubića, kolumna i blogova koji su joj priskrbili naziv čuvarice baštine i pionirke-gastrospisateljice. Piše standardnim hrvatskim književnim jezikom i zavičajnim kajkavskim, moslavačkom kekavicom. Proza i poezija nagrađivane su joj brojnim nagradama, objavljivane u časopisima, zbornicima i antologijama te prevođene na engleski, njemački, španjolski, bugarski, esperanto i čakavski.

(R.P.B., 23.01.2019)

Tagovi: tribina, sisak