izložba

Skupna izložba 'Memorija. Otisci uništenja i pobuna života'


vrijeme: 24.01.2019. - 16.02.2019.
mjesto: Zagreb, CZK NZ, Trg Narodne zaštite 2

U novozagrebačkoj Galeriji Vladimir Bužančić, u četvrtak, 24. siječnja 2018. godine u 20 sati, otvara se izložba 'Memorija. Otisci uništenja i pobuna života'. Izlažu umjetnici Jaka Babnik (Slovenija), Masaki Hirano (Japan) i Bojan Radovič (Slovenija).

'U okviru godišnje programske koncepcije posvećene temi memorije, u Galeriji Vladimir Bužančić otvara se skupna izložba pod nazivom Memorija. Otisci uništenja i pobuna života. Izložba se bavi fenomenom memorije koja se nalazi u genetskom kodu svih živih bića - pa tako i stabala. Stabla mogu živjeti stoljećima, mnogo duže od ljudi pa zbog toga često postaju tihi svjedoci povijesnih događaja. Memorija stabala nalazi se unutar njihove tjelesne strukture, ali nemamo mogućnosti da ju interpretiramo. Ta je memorija ambivalentna, kao slika bez danog konteksta.

Radovi trojice umjetnika referiraju se na neizbrisive tragove koje je ljudska vrsta ostavila u svom neposrednom, prirodnom okolišu. Oni svjedoče ljudskoj krhkosti i sitničavosti u odnosu na veličanstvenost prirode kao i našoj sljepoći i ovisnosti o dominaciji nad planetom. No stabla su tajanstvena bića i o njima čovječanstvo zna vrlo malo, usprkos golemom znanstvenom i tehnološkom napretku. Stoga se postavlja pitanje: da li stabla pohranjuju svoja sjećanja na isti način kao što u koncentričnim krugovima unutar debla ostavljaju tragove svoga rasta? I ako to rade, da li je moguće iščitati ta sjećanja iz njihove unutarnje strukture? Sva tri umjetnika bave se ovim pitanjima kroz tri vrlo različita pogleda, istovremeno propitujući samu prirodu medija fotografije. Koriste nekonvencionalne principe koji su daleko od klasičnog prikaza fotografije, pa stoga njihove slike često postavljaju više pitanja nego što pružaju odgovora.'

Kustos: Miha Colner
Tekst: Miha Colner & Marina Gržinić
Produkcija:  Institut Sektor / Rostfrei publishing / Kuća fotografije Slovenija

Izložba će biti otvorena do 16. veljače 2019.
Radno vrijeme: ponedjeljak, utorak, srijeda i petak od 10:00 do 18:00
četvrtak i subota od 10:00 do 13:00 

Izložba se može pogledati do 16. veljače 2018., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.

https://www.facebook.com/events/1085779411604586/

(D.H.F., 18.01.2019)