obavijest

Promocija publikacije 'Matej Knežević: 1/ 2/ 3'


vrijeme: 18.01.2019.
mjesto: Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20, Zagreb

U petak, 18. siječnja 2019. u 19:00 sati, u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu održat će se promocija publikacije - Matej Knežević: 1/ 2/ 3.

Matej Knežević je dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2017. godine, a njegova izložba Neke visceralne stvari povodom koje je pripremljena ova publikacija, također je dio Nagrade, uz dvomjesečni boravak u Residency Unlimited i mjesto u žiriju Nagrade 2018. godine.

Izložba kao dio Nagrade u sebi nosi pretpostavku da će se tijekom rezidencijalnog boravka u SAD-u umjetniku dogoditi nešto novo, da će steći iskustvo koje do tada nije imao i da će se stečeno iskustvo vidljivo odraziti u njegovom radu.

Upravo taj odraz predstavljen je u ovoj knjizi u kojoj su autori tekstova: Ksenia Nouril, Matej Knežević, Miroslav Pišonić i Janka Vukmir. Grafičko oblikovanje potpisuje također Matej Knežević.
 
„Okvir jedne ovakve publikacije mi se učinio kao svježi alternativni prostor introspekcije i kritičkog stava prema vlastitoj umjetničkoj praksi. Sagledavajući dokumentaciju prethodnih projekata potvrđuju mi se određene motivacijske umjetničke linije: traženje tipičnih situacija i njihovo preusmjeravanje u alternativne narative, te razmišljanje o poziciji gledatelja u odnosu na rad, uz osobni humor i eksperiment. Kako se nasloniti na tu ideju i u ovoj formi, a odmaknuti se od klasično retrogradnog i monografskog prikaza rada? Ovaj problem me razveselio, jer je otvorio poligon za umjetničku intervenciju.“  M.K.

Nakladnik:
Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb

https://www.facebook.com/events/908617672862057/(D.H.F., 15.01.2019)