izložba

Izložba 'Nestrpljenje (Frustracija)' Ivana Oštarčevića u Galeriji Karas


vrijeme: 15.01.2019. - 27.01.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Karas, Ul. kralja Zvonimira 58

Izložba 'Nestrpljenje (Frustracija)' crtača, grafičara, slikara i muralista Ivana Oštarčevića, kojom autor donosi kritiku današnjeg društva i propituje samu umjetnost u takvom kontekstu, otvara se u utorak u zagrebačkoj Galeriji Karas. 

Autorica predgovora izložbe Mihaela Zajec ustvrdila je kako Oštarević, "u duhu današnjeg pop-kulturnog stvaranja jedinstvenog narativa za slijed filmova koji međusobno koreliraju kroz paradigmu dijeljenog svemira", stvara vlastiti izraz kao svojevrsnu kritiku današnjega društva anticipirajući budućnost.

"Jezikom instalacije uvodi nas u kompleksnu situaciju svakodnevnice suviše opterećene snagom slave i moći. Posjetitelja sukobljava s onom realnom kiparskom figurom koja obnaša ulogu promatrača izložbi suvremene umjetnosti o takvim kodiranjem zapravo se predstavlja intencija umjetnika koji, u velikoj želji za uspjehom, često ubrzava svoj rad, ponekad ga ostavljajući nedovršenim a pokušavajući nas uvjeriti kako je riječ o genijalnom", ocijenila je.
Po njezinim riječima, kaširani lik aktivan je posjetitelj nevina oka koji poseže za prijenosom znanja i uživanjem umjetnosti. "Istovremeno on  je i objekt autorova preispitivanja međuovisnosti djela i njegove okoline, općih zadaća izložbe i posjetitelja te izložbene djelatnosti u širem kontekstu", dodala je.

Ivan Oštarčević (Zagreb, 1990.) završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 2009. godine, kada upisuje preddiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Nastavničkom odsjeku. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izlagao je na četrnaest samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i djeluje u Zagrebu, a sada radi na dovršavanju opsežnog intermedijalnog ciklusa pod radnim nazivom "Interaktivnost ciklusa" i kao učitelj likovne kulture u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Zaprešiću.

Njegova izložba u Galeriji Karas ostaje otvorena do 27. siječnja. (Hina)

Opširnije:
http://www.hdlu.hr/
(D.H.F., 15.01.2019)