" />
koncert

Makedonska ethno gypsy brass atrakcija Kočani orkestar 18. siječnja u Boogaloou


vrijeme: 18.01.2019.
mjesto: Zagreb; Boogaloo klub, Ulica Grada Vukovara 68

Makedonska etno gypsy brass atrakcija Kočani orkestar nastupit će 18. siječnja u zagrebačkom Boogaloo klubu, najavili su u ponedjeljak iz agencije Twilight Promotion.

Kočani orkestar je međunarodna koncertna atrakcija i jedan od najcjenjenijih romskih sastava na svijetu. Tradicionalna romska glazba je temelj njihova izraza kroz koji se isprepliću furiozna kola i svadbene veselice s tužnim i melankoličnim elegijama, navodi organizator koncerta.
 
Kao glazbenici romskog porijekla iz Makedonije, veliku važnost pridaju upravo makedonskoj narodnoj glazbi, ali iz njihovih instrumenata se pored etna mogu čuti elementi funkya i jazza, s virtuoznim improvizacijama solista, a pored klasičnih hitova izvode i popularne pjesme današnjice u svojim verzijama.
 
Na svom prvom hrvatskom gostovanju 2003. u zagrebačkoj Tvornici, pod vodstvom Ismaila Salieva zapalili su publiku i osvojili status najboljeg trubačkog sastava. U veljači 2007. ansambl je dobio novo, ali također iskusno vodstvo u liku Bilenta Salieva, Ismailovog sina, te se postupno pojačao mlađim snagama.
 
Ovaj popularni sastav može se pohvaliti redovitim nastupima u Zagrebu koji su već postali svojevrsna tradicija. Dvije godine zaredom su dupkom napunili etno/rock pivnicu na zagrebačkom Bundeku u sklopu Rujanfesta, a u Boćarskom domu nastupili su za doček Nove godine.
 
Od nedavno surađuju s hrvatskim bendom kubanskog usmjerenja Cubismo, s kojima su gostovali u emisiji "Garaža" na HRT-u, a zajedno su snimili pjesmu "Cumbanchero". S Lukom Nižetićem su snimili pjesmu i video spot "Kad orkestar zasvira".
 
Redoviti su gosti klubova duž cijele Jadranske obale, od Istre do južne Dalmacije. Osim u Hrvatskoj, Kočani orkestar je nastupao i u Francuskoj, Americi, Kanadi, Turskoj, Italiji, Sloveniji....
 
Kočani su snimili pet albuma: "A Gypsy Brass Band", "L'orient est rouge", "Gypsy Mambo", "Alone At My Wedding" i "The Ravished Bride", a pripremaju i šesti studijski album.
 
Kao posebni gosti nastupit će plesne skupine Sarasvati, Walde, Apsaradhe i Nipriye, koje će održati svoje plesne točke prije koncerta kao uvod u večer, zatim plesati dok Kočani orkestar svira, te nastupiti na Balkan Fiesta after partyju nakon koncerta u maloj dvorani Boogalooa. (Hina)

(R.P.B., 08.01.2019)