" />
projekcija

Kinoklub Zagreb: Ciklus o odnosu aktivizma i represivnih državnih uređenja


vrijeme: 12.01.2019.
mjesto: Zagreb; Kinoklub Zagreb, Tru žrtava fašizma 14

Novim ciklusom filmova naslovljenim Punk molitva, koji se bavi odnosom aktivizma i represivnih državnih uređenja, Kinoklub Zagreb u subotu, 12. siječnja otvara novu, 2019. godinu.  


Prvi film u tom ciklusu bit će Gamer (2011.) ukrajinskog redatelja Olega Sentsova koji donosi priču o mladom Ukrajincu koji većinu vremena provodi igrajući video igrice. Odličan je u pucanju u neprijatelje u "Quake"-u, ali ne tako uspješan u svom stvarnom životu, iz kojeg pokušava, ali ne uspijeva pobjeći.
 
Sve će se projekcije održavati subotom, pa je 19. siječnja na redu film Pussy Riot: A Punk Prayer,  Mikea Lernera i Maxima Pozdorovkina, a 26. siječnja Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom,  Evgenya Afineevskya. Prve dvije subote u veljači rezervirane su za filmove The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov Askolda Kurova te Our new president, Maxima Pozdorovkina.
 
Feministički umjetnički kolektiv Pussy Riot
 
Film Pussy Riot: A Punk Prayer (2013.)  priča je o Nadiji, Mashi i Katiji iz feminističkog umjetničkog kolektiva Pussy Riot. U veljači 2012. izveli su 40-sekundnu "punk molitvu" unutar glavne katedrale u Rusiji, zbog čega su uhićene na temelju vjerske mržnje, uslijedilo je suđenje koje je odjeknulo diljem svijeta i preobrazilo lice ruskog društva.
 
Dokumentarac Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom (2015.) svjedoči o formiranju novog pokreta za građanska prava u Ukrajini. Ono što je počelo kao mirne studentske demonstracije koje podupiru europsku integraciju pretvorile su se u punopravnu nasilnu revoluciju koja je zahtijevala ostavku predsjednika zemlje.
 
Film o slučaju Olega Sentsova
 
U kolovozu 2015., unatoč nedostatnim dokazima, nedosljednosti slučaja i promjeni svjedočenja ključnog svjedoka, ruski sudovi osudili su ukrajinskog redatelja Olega Sentsova na 20 godina zatvora. Film The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov iz 2017. istražuje okolnosti slučaja Sentsova, prati napredak suđenja i pokušaje Olegove obitelji, prijatelja i odvjetnika da ga spase iz zatvora.
 
Our New President, dokumentarni je film iz 2018. koji prati priču o predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa i u cijelosti je ispričan kroz snimke iz ruskih medija pod pokroviteljstvom države. "Naš Novi predsjednik" je satira o ruskim medijima i njihovom preuzimanju američke politike, priopćio je Kinoklub Zagreb. (Hina)
 

(R.P.B., 07.01.2019)