" />
predstava

Premijerna izvedba predstave 'Uspjeh preko noći' Davida Mameta 26. siječnja


vrijeme: 26.01.2019. 20 h
mjesto: Zagreb; GD Histrion, Ilica 90

Premijera predstave 'Uspjeh preko noći', satirične analize američke filmske industrije koju prema svjetski poznatom hitu američkog dramatičara Davida Mameta postavlja Saša Broz, održat će se 26. siječnja, s početkom u 20 sati, u Histrionskom domu.


(Podsjetnik: premijera predstave neće se održati 19. siječnja kako je bilo ranije najavljeno. Pretpremijera će biti u srijedu, 23. siječnja 2019. u 20h! Svi raniji termini su otkazani. Također Vas želimo obavijestiti da se promijenila i glumica pa će umjesto Petre Težak igrati Lana Gojak!)
 
Autor: David Mamet
Prijevod: Ivan-Goran Vitez
Redateljica: Saša Broz
Kostimografija: Marita Ćopo
Scenografija: Miljenko Sekulić
Rasvjeta: Dražen Dundović
Glazba: Frano Đurović
Ton: Marko Vodeničar
Tehnika: Enes Hodžić i Daniel Pavlović
Marketing: Elizabeta Vrbančić i Nikolina Radenić
Odnosi sa javnošću: Igor Rogina, Elizabeta Vrbančić
Producent: GD Histrion
Glumci: Lana Gojak, Franjo Kuhar, Vladimir Posavec-Tušek
 
Termini izvedbe: 23., 26., 29. i 30. siječnja u 20h u Histrionskom domu
                                     5., 9., 21., 22., 23., 27. i 28. veljače u 20h u Histrionskom domu
 
David Mamet potpisuje scenarije i režiju brojnih Hollywoodskih filmova poput Poštar uvijek zvoni dvaput, Hanibal, Pljačka, Španjolski zatočenik, Spartan i mnogih drugih. U ovoj brutalnoj Mametovoj satiri, osnovni su motivi Hollywood i snažna, američka filmska industrija. Ova je satira nevjerojatno aktualna, a atraktivnost teksta zaokružuje i svojevrstan "muški" portret borbe za prevlast i moć u svijetu u kojem se vrti veliki novac i u kojem nema mjesta za iskrena prijateljstva ni emocije.
 
Predstava je prvi puta postavljena na Broadwayju u Royal Theatreu 1988. godine gdje su glavne uloge tumačili su Joe Mantegna, Ron Silver i Madonna. Otkako je napisana, predstava niže svoj uspjeh na mnogim svjetskim kazališnim pozornicama pa su se u ulogama Goulda i Foxa između ostalih našle i apsolutne zvijezde filma Jeff Goldblum i Kevin Spacey, a u ulozi Karen, trenutačna miljenica američke kinematografije Elizabeth Moss, Alicia Silverstone, Lindsay Lohan i mnoge druge.
 
Iz sadržaja:
Charlie Fox bori se za opstanak u okrutnom konkurentskom svijetu filmske produkcije i dolazi svom starom prijatelju Bobbyju Gouldu, više rangiranom producentu u filmskoj produkcijskoj kući, sa komercijalnim prijedlogom scenarija za potencijalni filmski hit. Fox sugerira da bi davanje "zelenog svjetla" za taj scenarij bio hit, jer osim poznate redateljske face ima i zatvorsku priču punu nasilja, krvi i osvete koju publika voli. Dakako davanje ''zelenog svijetla'' za taj scenarij donio bi i uspjeh preko noći obojici. Scenarij je gotovo krenuo u proceduru kad je u priču ušla privremena tajnica Karen koja je doslovno preko noći promijenila tijek cijele situacije. Karen je "zloglasna Mametova ženka" koja vrlo vješto lovi na udicu Goulda i to upravo onu na koju se sama trebala upecati. Strastvena analiza apokaliptičnog romana koji je samo bio mamac da ju privremeni šef odvuče u krevet i Gouldovo plitko shvaćanje situacije nakratko okreće sve u korist Karen. Dakako, ona jako dobro zna što želi.
 
“Uspjeh preko noći bit će hrvatska praizvedba ovog svjetskog Mametovog hita, a sigurni smo da postoje svi uvjeti da bez lažne skromnosti možemo reći i nova histrionska hit predstava.” Saša Broz


(R.P.B., 07.01.2019)