koncert

Koncert 'Sjećanje na Gvozdansko 1577./1578.' u Zagrebačkoj katedrali


vrijeme: 11.01.2019.
mjesto: Zagrebačka katedrala

Koncert 'Sjećanje na Gvozdansko 1577./1578.' održat će se u Zagrebačkoj katedrali u petak, 11. siječnja u 18.30 sati, u organizaciji Udruge Zvuci tišine. 

Nastupit će Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske pod ravnanjem mo Miroslava Vukovojca Dugana te mlada sopranistica Josipa Bilić.

Na programu djela: Mihovilića, Bacha, Handela, Faurea, Francka, Dugana i Griega.

Impresivna je to priča o burgu Gvozdansko na Banovini i nemjerljivom junaštvu hrvatskih postrojbi koje su beskompromisno branile od otomanskih osvajača taj iznimno vrijedni  hrvatski burg s rudnicima i kovnicom novca iz koje se financirala obrana Mađarsko-hrvatskog kraljevstva. Puno više o toj cijeloj epizodi imat ćete prilike čuti na samom koncertu kad ćemo vam između glazbenih brojeva malo i pričati i upoznati vas o samoj bitci. Gvozdansko kao i susjedni Zrin nalaze se na Banovini blizu Dvora na Uni, Hrvatske Kostajnice i Gline. Potrebna im je hitna obnova i revitalizacija kako bi naš hrvatski identitet očuvali u tom dijelu Hrvatske.

Koncert ide u organizaciji Udruge Zvuci tišine, te uz podršku gdina Damira Borovčaka koji se sustavno bavi i proučava povijest Banovine, Zagrebačke katedrale, njenog rektora prečasnog Josipa Kuhtića i Zagrebačke nadbiskupije.

Ulaz na  koncert je slobodan uz dobrovoljne priloge za orgulje.  

(D.H.F., 04.01.2019)