izložba

Nada Škrlin & Igor Modrić izlažu u Galeriji Prica


vrijeme: 08.01.2019.
mjesto: Samobor, Galerija Prica, POU Samobor

U Maloj dvorani Galerije Prica - Pučko otvoreno učilište Samobor, u utorak 8. siječnja 2019. u 19 sati, otvara se izložba radova Nade Škrlin & Igora Modrića koja će se moći razgledati do 27. siječnja 2019. 

IZ CIKLUSA RASPRŠENA SVJETLOST

Riječ je njegova

Strmoglavo se uspravljam u šumi besmislica i normaliziram socijalnim suživotom s daškom vjetra, i onim vlastitim, okrenuta leđima aktualnom, asocijalno.
Vražja ili čija mater, tvoja ili moja pravo-kriva riječ, spol, muški ili ženski - otpuhujem s vjetrom. Prepuštam se dok me nosi valom, pjevom ptica, pupom i rascvjetanim cvijetom.
Misao i riječi – spoznajne objave vlastita daha i daha svega što jeste. Misli i riječi - one prvobitne što su tijek otkrivenja čuda vlastitog promišljanja o čudu viđenog? O čemu uglavnom govore nakon toliko godina? O svakoj iskustvenoj minuloj minuti kroz povijest koja se naziva učiteljicom života?
O angažmanu prema ljepoti svekolike raznolikosti?
I dok zobljemo kruh naš svagdašnji i svojim ga zovemo, ljubav prepuštamo drugima.
Otvaram  lice svemiru, pijesak prolazi mojim hodom, zagrljaj nadolazi valom, pupoljak pupam u bradavici, oči mi korom gledaju sebe samu u šumi breza, pupak mi bridi nutrinom zemlje.
Oči su mi travom zelene, ružom bijele i crvene, morem plave. Vjetar kosom milujem. U moru i na obali kule vjetru podajem u vrtložnoj radosti.
Šipak pun koštica – prokletstvo kaosom, sjemenom i sokom o zaboravljenom naru iz Raja mi zbori.
Pas je pas, konj je konj, lav je lav, majmun je majmun, samo čovjek svojom širinom upriličenje i ukazanje je svekoliko.
Bilo bi dosta! Vraćam se Raju, domaji u kojoj je sve novorođeno, sokom tažim žeđ grizući jabuku, plačem no i radujem se, čemerom i jadom pokrivenoj ljepoti.
Išibale grane- crtežom, tragovi - pijeskom, djela - samoćom…
Udah izdah, jati, između se umeću tuđice, inače samostojna, nezavisna oblikovanja. Ne znaju kamo pa se guraju, često i prevladavaju…
Otraga u vremenu u vremenu sanjanom…
Noćas sam pomislila, valjda sam i u snu zaspala – umalo sam pala sa zvijezde na tlo. Zvijezda je zažmirila na tu nevjeru i prepustila me lebdjeti bezdanom. Očima mi sjaje zvijezde, one ugasle i sadašnje, a budućnost? Ugasli sjaj negdje prolazi vratnikom postojanja u budućnosti.
Tko je? - Pa ja sam!
Ono ja, rezervirano samo za mene i ne vrijeđaj me svojim ja jastvom, umetni razliku i reci tko si ti? I eto nas glavom na površini vode i perom se grebemo o papir u potpis. /Nada Škrlin

Nada Škrlin rođena je 1959. u Zaprešiću. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna završila je 1979. u Zagrebu. Diplomirala je 1984. na Slikarskom odjelu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u klasi prof. R. Goldonija. Majstorsku radionicu pod vodstvom prof. Reisera i Ivančića pohađala je od 1984. do 1986. Tijekom 1989. boravila je kao stipendistica Učilišta M. Pijade na Academie fur angewandte Kunst Wiena, te stekla znanja o restauratorskim tehnikama. Od 1982. izlagala je na više samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djeluje kao samostalna umjetnica do 1991. na mnogim projektima, te se bavi ilustracijom, scenografijom i restauriranjem. Potom, do 1994. radi kao grafička urednica u Ministarstvu informiranja. Od 1994. do danas profesorica je u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Godine 2017. objavljena joj je knjiga Između zemlje i čeznutljivih zvijezda, kao rezultat volonterskog rada u Domu za stare i nemoćne.ANAMNEZA

Ove slike ne zvuče, ne rezoniraju, u gesti ne uhljebljuju se, bez augmentativa su. Komunikativne nisu. Lažno ne predstavljaju se, ne navještaju, ne tepaju. Na njima psa nema, čovjeka, nit' bludnika. I rascifrane su, bez priče. Ni mračne, nit ludične.
Riječ ne nalazi ih, riječju ne znam ih braniti. Ne znam ih ni "misliti". Dakle, nisam? One jesu… toliko znam. Na prvoj liniji zeitgeista!
Iza sedam perpetuiraju brava, iz neke druge amnezije. Ispražnjene su od "smisla", ne odslikavaju, ne označuju, gluhe su, ne čuju, ne nude se oku, kočoperne ni udvorne nisu. Zapunjene su prazninom. A opet, na njima možeš se ogrijati. One prazna su mjesta gdje snujem "ništa" da otvaruje se u "nešto". One ravne su ploče na kojima točke dodiruju se. Nisu "kao pjesma", ne možeš uzimati ih na malu žlicu. Pustolina su na kojoj, gdjekad,oko užga se u sliku.
Izbavljenje ne nude (u Liliputu sva proljeća već su došla). Ipak, u njima ima vjere, slijepog vjerovanja. Kroz njih i bosonog možeš prošetati.
Dosta je. Samo bez lauda! /Igor Modrić

P.S. Nedokazivo... dakle, stvarno. Nejestivost jave.
Karmički kotač još kotrlja se kroz očaravajuću knjigu života. Jesam li otvorena ili odsanjana vatra?

Igor Modrić rođen je 1959. u Zagrebu. Na Slikarskom odjelu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti diplomirao je 1984. u klasi prof. Raoula Goldonija. Po završetku studija, sljedeće dvije godine, bio je suradnik Majstorske radionice profesora Ivančića i Reisera. Slikar je i likovni pedagog s radnim iskustvom u osnovnom, srednjem i visokom školstvu. Od 1996. do danas profesor je Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Od 2010. do 2014. bio je voditelj Izložbenog salona Izidor Kršnjavi. Samostalno izlaže od 1983. Godine 2011. objavljena mu je pjesnička zbirka Sinopsis sna.


Izložbu organizira Galerija Prica.

Radno vrijeme galerije:
utorak – četvrtak 9 – 14h
petak 13 – 19h
subota, nedjelja 10 – 17h
ponedjeljkom, praznicima i blagdanima zatvoreno

 

(D.H.F., 03.01.2019)