" />
obavijest

Predstavljena izdanja Hrvatskoga državnog arhiva


vrijeme: 20.12.2018.
mjesto: Zagreb

Hrvatski državni arhiv (HDA) predstavio je u srijedu u Velikoj čitaonici svoja izdanja u 2018. godini, među kojima i časopise 'Arhivski vjesnik' te 'Fontes – Izvori za hrvatsku povijest'.

 

Urednica Rajka Bućin istaknula je kako "Arhivski vjesnik" izlazi od 1899. godine i objavljuje radove iz arhivske teorije i prakse, povijesti institucija, arhivskoga zakonodavstva, pomoćnih povijesnih, informacijskih i drugih srodnih znanosti.

 

Uz znanstvene radove, napomenula je, časopis objavljuje prikaze i recenzije strane i domaće stručne periodike i literature te izvješća s međunarodnih savjetovanja i kongresa.

 

Glavni urednik časopisa Fontes Ladislav Dobrica podsjetio je kako je riječ o časopisu koji objavljuje izvore za hrvatsku povijest. Riječ je, napomenuo je, o periodičnoj publikacija koja izlazi od 1995. godine.

 

Osnovna je zadaća Fontesa objavljivanje izvornoga arhivskog gradiva važnoga za hrvatsku povijest, napomenuo je dodavši kako je novi broj posvećen 100. obljetnici završetka Prvoga svjetskog rata.

 

U knjizi Nenada Bukvića "Zapisnici Vlade Narodne Republike Hrvatske 1945.-1953.", kako je rečeno, objavljena su 82 zapisnika sa sjednica Vlade Narodne Republike Hrvatske od 8. svibnja 1945. do 26. siječnja 1953., koji se čuvaju u Hrvatskome državnom arhivu, kao i svi prilozi (materijali sjednica) koji su izvorno uvezani uz zapisnike.

 

U posebnom poglavlju opisano je osnivanje Vlade i njezina uloga u tadašnjem političkome sustavu vlasti u Hrvatskoj, rečeno.

 

U knjizi Tatjane Šarić i Marjane Jukić "Zapisnici Izvršnoga komiteta Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (1959. - 1963.)" riječ je  objavljeni su zapisnici sjednica Izvršnog komiteta Centralnoga komiteta Saveza komunista Hrvatske (IK CK SKH), koje objavljuje Hrvatski državni arhiv, peti su nastavak nakladničke cjeline zapisnika sjednica IK CK SKH.

 

Kronološki se ova publikacija nastavlja na prethodne edicije zapisnika sjednica Politbiroa / Izvršnoga komiteta CK SKH, od kojih posljednja završava s ožujkom 1959., rečeno je na predstavljanju.

 

Istaknuto je kako ova edicija obuhvaća razdoblje od travnja 1959. do kraja studenoga 1963. (ukupno 53 sjednice).

 

HDA je ove godine objavio i knjigu autorica Stellea Fatović-Ferenčić i Darije Hofgräff​ "Tvoj dovijeka - Pisma Andrije Štampara Desanki Ristović 1924. – 1941." te kataloga izložaba "Tragom prošlosti - Hrvaztska 1968.", Tko su bili ti 'strašni Hrvati'?" kao i "Arheologiju otpora".

 

Arhiv je objavio i slikovnicu "S Ljudevitom kroz arhiv" autorice Darije Hofgräff. (Hina)

 

(R.P.B., 20.12.2018)