" />
predstava

'Pansion Eden' Arpada Schillinga premijerno u ZKM-u


vrijeme: 15.12.2018.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

Predstava 'Pansion Eden' mađarskog redatelja Arpada Schillinga, čijom premijerom Zagrebačko kazalište mladih u subotu, 15. prosinca, zaključuje kalendarsku godinu, autorski je projekt nastao kroz rad s glumcima toga teatra temeljen na uznemirujućoj istinitoj priči iz mađarske političke stvarnosti.

Mađarska redateljska zvijezda i višestruko međunarodno nagrađivani autor Schilling, zbog javnog reagiranja na smjer kojim ide Orbanova Mađarska, u domovini je proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost i više u Mađarskoj ne režira.

 

Ali je zato prisutan diljem Europe, pa je tako ostvario suradnju i sa ZKM-om, gdje postavlja predstavu "Pansion Eden", najavljenu kao priču o snovima, strahovima i željama jedne obitelji koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, kad moraju učiniti i neke ružne stvari, a onda ih pokušavaju sakriti.

 

Schillinga prije svega zanima kreacija, nešto novo što stvara zajedno s glumcima, kazališni komad koji se rađa baš u određenom kazalištu. Od kazališta s kojima surađuje očekuje hrabrost jer dolazi bez ranije poznatog dramskog djela, samo s idejom, a čitav projekt radi se ni iz čega i nitko ne zna što će iz toga ispasti.

 

U Zagreb je došao s koautoricama, Juli Jakab i Evom Zabezsinszkij, s vrlo uznemirujućom pričom koju su ponijeli sa sobom od kuće, a koja je kad su bili u prvoj fazi osmišljavanja fabule komada u Mađarskoj bila upravo doživjela sudski epilog.

 

"Krijumčari ljudima otpočetka su znali da hladnjača nije prikladno vozilo za prijevoz živih bića i dogodila se tragedija. Osjećaju li se oni kojih se to tiče i u kojoj mjeri odgovornima?", stoji u najavi.

 

U središtu predstave "Pansion Eden" je veliki obiteljski događaj - svadba - koja tradicionalno slavi ljubav, privrženost i život. Ali kad tajne počinju izlaziti na vidjelo, kad u obitelji moraju priznati što su učinili, isprepleću se laži, strahovi, želje, ali i zlouporaba moći, korupcija i religijska uvjerenja.

 

"Kao kulturni, društveni i politički aktivist Arpad Schilling svakom projektu pristupa promatrajući ga kao novi izazov, tražeći nove odgovore, nudeći glumcima i publici izvoran, duboko promišljen pogled na temu kojom se odlučio baviti, stoga i pitanja koja svaki njegov projekt postavlja 'sada i ovdje' mnogima vjerojatno neće biti ugodna", poručuju iz ZKM-a.

 

U predstavi glume Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Petar Leventić, Edvin Liverić, Filip Nola, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Mateo Videk i Tina Orlandini.

 

Predstava nastaje po testu koji potpisuju Juli Jakab, Árpád Schilling i Éva Zabezsinszkij (na temelju originalne ideje i glumačkih improvizacija), u prijevodu Kate Gyarmati i Xenie Detoni. Kostimografkinja je Marta Žegura, glazbu osmišljava Nina Perović, oblikovatelj svjetla je Aleksandar Čavlek, a zvuka Miroslav Piškulić.

 

Arpad Schilling (1974.) zagrebačkoj je publici poznat po satiričkoj predstavi "BLACKland" o stanju mađarskog društva nakon ulaska u EU, s kojom je gostovao 2007. na Festivalu svjetskog kazališta. Na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci gostovao je s predstavom "Galeb", koja je i nagrađena za najbolju predstavu festivala te režiju.

 

Schilling je 1995. utemeljio kazalište Krétakör, vodeći ga i istodobno studirajući na Akademiji kazališnih i filmskih umjetnosti u Budimpešti. Nakon niza suradnji s istaknutim europskim teatrima, kao što su Nacionalno kazalište iz Strasbourga, Schaubühne u Berlinu, Kazalište József Katona u Budimpešti, te Piccolo Teatro u Milanu, odbivši nekoliko ponuda da se pridruži nacionalnim kazalištima, Schilling je nastavio razvijati i voditi kazalište Krétakör, pretvorivši ga u stalnu kazališnu skupinu. (Hina)
 


 

(R.P.B., 10.12.2018)