" />
nagrada

Dodijeljene nagrade 'Milovan Gavazzi' za iznimna ostvarenja u etnološkoj i kulturnoantropološkoj struci u 2017. godini


vrijeme: 07.12.2018.
mjesto: Zagreb

Na sjednici održanoj 12. studenoga 2018. godine Upravni odbor Hrvatskoga etnološkog društva donio je odluku o nagradama 'Milovan Gavazzi' za 2017. godinu. Nagrade su uručene na tradicionalnom božićnom domjenku 7. prosinca u Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14, Zagreb.

 

Hrvatsko etnološko društvo (HED) od 2003. godine dodjeljuje  Godišnju nagradu  i  Nagradu za životno djelo “Milovan Gavazzi” za iznimna ostvarenja u području etnologije i kulturne antropologije. Nagrada nosi ime po hrvatskom etnologu svjetskoga ugleda Milovanu Gavazziju (Gospić, 18. ožujka 1895. – Zagreb, 20. siječnja 1992.).

 

Godišnju nagradu „Milovan Gavazziˮ za 2017. godinu u kategoriji znanstveni i nastavni rad dobile su:

Dr. sc. Tihana Rubić za knjigu Nezaposleni u gradu: antropologija rada i neformalne ekonomije, Zagreb: Hrvatsko etnološko društvo, 2017.

 

Dr. sc. Jelena Ivanišević za knjigu Od kuharice do književnosti: ogledi o kulinarskoj prozi, Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku, 2017.

 

Dr. sc. Tanja Kocković Zaborski i Dr. sc. Tihana Rubić za projekt Pazi što jedeš Laboratorij.

 

Godišnja nagrada „Milovan Gavazziˮ u kategoriji studentski rad u 2017. godini dodijeljena je studenticama

Maji Drobac

Martini Petrović

Lei Šprajc

Klari Zečević Bogojević

 

za rezultate postignute u okviru projekta Pazi što jedeš Laboratorij.

 

Godišnja nagrada „Milovan Gavazziˮ u kategoriji popularizacija struke u 2017. godini dodijeljena je Marini Pretković i Tei Škrinjarić iz udruge AngArt, za međunarodni istraživački projekt Wayang beber project.

 

Hrvatsko etnološko društvo donijelo je odluku o posebnom priznanju za postignute rezultate značajne za struku:

 

Institutu za etnologiju i folkloristiku povodom 70. obljetnice za iznimna postignuća u znanstvenom i stručnom radu te za doprinos ugledu etnološke i kulturnoantropološke struke.

 

Posudionici i radionici narodnih nošnji, sada u okviru Kulturnoga centra Travno,  povodom 70. obljetnice za iznimna postignuća u stručnom radu te za doprinos u čuvanju i predstavljanju hrvatske etnološke baštine u domovini i inozemstvu.


Posebno priznanje dodjeljuje se i  Odsjeku za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povodom 130. obljetnice, a za iznimna postignuća u znanstvenom i stručnom radu u razdoblju od 2011. do 2018. godine, te za doprinos ugledu etnološke i kulturnoantropološke struke.

 

HED je priznanje dodijelio i svome počasnom članu Boži Biškupiću u povodu njegova 80. rođendana, a za velike zasluge koje je kao dugogodišnji kulturni djelatnik i ministar kulture imao na promociji nematerijalne hrvatske baštine i svijesti o njezinoj važnosti.

 

(R.P.B., 07.12.2018)

Tagovi: nagrada, hed