predstava

Riječka premijera baleta 'Serenada & Allegro' 7. prosinca


vrijeme: 07.12.2018. 19,30 h
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1

Dvodijelna baletna predstava 'Serenada & Allegro', koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca, Baleta HNK Split i 64. Splitskog ljeta premijerno će biti izvedena 7. prosinca u riječkome HNK,  nakon premijere na ovogodišnjem Splitskom ljetu, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u srijedu u HNK Ivana pl. Zajca.

Koreograf prvog dijela, Serenade na glazbu Leonarda Bernsteina je makedonski koreograf i plesač Igor Kirov, ravnatelj Baleta HNK Split. Ovaj dio je podnaslovljen kao "Pisma za njega", a to je, prema zamisli koreografa, apstraktna priča o tome tko je bio Leonard Bernstein nadahnuta pismima koje je ovaj skladatelj pisao.
 
Kirov je izrazio zadovoljstvo prvi put uspostavljenom suradnjom riječkoga i splitskog baleta. Koprodukcije i suradnje su ključne za nastavak djelovanja naših HNK; rekao je. Izbor glazbe Bernsteina ima i pedagošku zadaću, rekao je Kirov, navodeći da, po njegovoj procjeni, većina slušatelja ne poznaje dovoljno njegovu glazbu.
 
U drugom dijelu, Allegru,  balet je koreografirala Maša Kolar, ravnateljica Baleta Ivana pl. Zajca, na glazbu Ludwiga van Beethovena, i to alegra iz njegove prve, druge, pete, sedme i osme simfonije. Plešu Nika Lilek, Marta Kanazir, Tea Rušin, Maria del Mar Hernandez, Laura Orlić, Michele Pastorini, Svebor Zgurić, Anca Zgurić i drugi članovi ansambla riječkoga Baleta. Autorica kostimografije i scenografije je Aleksandra Ana Buković. 
 
Balet se postavlja povodom 100. godišnjice rođenja Leonarda Bernsteina.
 
Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević je ovom prigodom ocijenio da riječki Balet postaje ansambl s osobnošću.  Rekao je da riječki HNK razbija kazališne klišeje po kojima glumac mora savršeno razgovjetno izgovarati tekst, ali nije nužno da se izražava tjelesnošću i pokretom, da operni pjevač mora izvrsno pjevati, ali ne i glumiti u toj mjeri te da baletni plesač mora pokazivati savršenstvo pokreta, ali da ne govori i ne pokazuje specifične osobine. U nekim novijim izvedbama čuju se plesači koji se međusobno bodre da izvedu teže elemente a njihova osobnost sve više dolazi do izražaja, posebno otkad je Maša Kolar ravnateljica Baleta, rekao je Blažević. (Hina)

(R.P.B., 06.12.2018)