" />
izložba

James Bridle: My delight on a shining night


vrijeme: 06.12.2018. - 21.12.2018.
mjesto: Zagreb; prostor Filodrammatice, Korzo 28/1

Nakon što je u ožujku bio kustos diskurzivnog programa festivala Moje, tvoje, naše i pripadajuće izložbe Transnacionalizmi u Malom salonu, nagrađivani britanski umjetnik i publicist James Bridle ponovno stiže u Rijeku. Bridle ovog puta dolazi sa samostalnom izložbom 'My delight on a shining night', koja će se u galeriji Filodrammatica otvoriti u četvrtak, 6. prosinca, u 20 sati.

Tijekom Drugog svjetskog rata, inženjeri koji su razvijali novu i strogo čuvanu tehnologiju radara ponekad bi na ekranima uočili tajanstvene oblike kako se u dugačkim nizovima kreću i premještaju nebom. U nedostatku boljeg objašnjenja, te su fenomene nazvali „anđelima“. Ornitolozi koji su u radu koristili radar kako bi naučili više o prirodnom svijetu, tek su kasnije uspjeli dokazati kako su te sjene zapravo jata ptica.

 

„My delight on a shining night“ je stih iz tradicionalne engleske narodne pjesme The Lincolnshire Poacher (Lovokradica iz Lincolnshirea), koja opisuje užitak koji lovokradica osjeća prilikom otimanja divljači bogatim zemljoposjednicima. Uvodni taktovi pjesme korišteni su kao oznaka za početak svake poruke koju je emitirala brojevna radio postaja instalirana u RAF-ovoj zrakoplovnoj bazi nedaleko Akrotirija na Cipru, od sredine 1970-ih do 2008. godine, za koju se vjerovalo da je povezana sa špijunskim aktivnostima.

 

„Prijenosi su, naime, započinjali cikličkim ponavljanjima njezine glavne teme, odsviranima na nekoj vrsti električnih orgulja ili sintetizatora, po čemu bi uslijedio monotoni ženski glas, očito ne prirodan već sintetiziran elektroničkim metodama, koji je izgovarao promjenjivi niz brojeva (npr. 3 – 1 – 7 – 9 – 5).“ (Vedran Stojanac, Brojevne radio postaje i projekt Conet, klfm.org)

 

U vojnoj bazi Akrotiri nalazi se jedna od najvećih vojnih radarskih postaja u Europi i Bliskom Istoku, koja prikuplja obavještajne podatke o Bliskom Istoku i Rusiji s poprilično velike udaljenosti. Akrotiri je također stanište ružičastog plamenca, koji se prilikom godišnjih migracija u velikim skupinama kreće diljem Mediterana.

 

James Bridle se u svojem radu bavi načinima na koje politički i društveni stavovi oblikuju tehnologiju, i načinima na koje nove tehnologije povratno oblikuju naše razumijevanje svijeta. Izložba „My delight on a shining night“ povezuje povijest nadzora i tajne komunikacije, podatke i vizualnost, migracije i nacionalizam – kroz formu pripovijedanja, video radove, tiskovine i baze podataka. Izloženi radovi propituju odnose između računalnog razmišljanja, podataka i nadzora s jedne, i ekologije i "prirodnog svijeta" s druge strane.

 

Izložba će biti otvorena do 21. prosinca, radnim danima od 17 do 20 sati, a ulaz je besplatan.

 

***

 
James Bridle je publicist i umjetnik koji istražuje povijest tehnoloških predviđanja, komputacijskog procesiranja i alternativnih modela razmišljanja o svijetu. Njegove radove su naručivale mnogobrojne galerije i institucije diljem svijeta i interneta. Tekstove o književnosti, kulturi i tehnologiji objavljivao je u časopisima Wired, Domus, Cabinet, Atlantic, New Statesman, Guardian i Observer. Redovito gostuje na fakultetima, konferencijama i drugim događajima. U posljednjih je nekoliko godina čest gost i u Rijeci, gdje je održao nekoliko predavanja, izložio par radova, i bio kustos izložbe Transnacionalizmi koja je u okviru ovogodišnjeg festivala Moje, tvoje, naše bila postavljena u Malom salonu. Njegov pojam „nove estetike“ kao istraživačkog projekta potaknuo je raspravu i inspirirao mnoge umjetničke i teorijske odgovore. Ove je godine objavljena njegova nova knjiga New Dark Age u kojoj se bavi tehnologijom, znanjem i krajem budućnosti.

 

Program su podržali: Program Europske komisije Kreativna Europa, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu

 

Program je realiziran u okviru State Machines, suradničkog projekta Aksiome (SLO), Drugog mora (HR), Furtherfielda (UK), Institute of Networked Cultures (NL) i NeMe (CY).

 

(R.P.B., 05.12.2018)

Tagovi: izložba, rijeka