" />
projekcija

Jubilarni Tjedan izraelskog filma od 2. do 6. prosinca u Zagrebu


vrijeme: 02.12.2018. - 06.12.2018.
mjesto: Zagreb; Kaptol Boutique Cinema, Nova Ves 17

Jubilarno, deseto izdanje Tjedna izraelskog filma, koje će se održati u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema od 2. do 6. prosinca, uz besplatan ulaz na sve projekcije predstavlja hrvatskoj publici najnovije i ponajbolje filmove kinematografije koju inače rijetko ima priliku gledati.

Tjedan donosi deset igranih i dva dokumentarna filma koji, svaki na svoj način, govore o svakodnevnim životima, ljubavima, odrastanju, vjeri, sukobu; o svim temama koje zaokupljaju Izraelce a koje su bliske ljudima širom svijeta, najavila je Mirjana Šlaj-Frölich, kulturni ataše Veleposlanstva Države Izrael, koje organizira manifestaciju.

 

Po njezinim riječima, izraelska kinematografija je relativno mlada, filmovi su se počeli snimati ubrzo po osnutku Države Izrael i prvi filmski laboratorij osnovali su entuzijasti u napuštenoj kolibi u za drva 1949. godine.

 

"Otad je snimljeno mnogo filmova, s više ili manje domaćeg i međunarodnog uspjeha, a pravi procvat kinematografija je doživjela s početkom novog milenija. Uz značajno povećanje potpora za snimanje i velikog broja koprodukcija, u Izraelu su se počeli snimati filmovi koji su osvajali publiku i nagrade na festivalima širom svijeta", napomenula je.

 

Tjedan otvara film "Zaposlena žena" Michal Aviad kojoj je život na radnom mjestu postao nepodnošljiv, a i doma joj nije puno lakše, pa mora skupiti snage da se na svoj način izbori za posao i samopoštovanje.

 

Film "Spašavajući Netu", koji se prikazuje u ponedjeljak, režirao je višestruko nagrađivani redatelj Nir Bergman. To je priča o četiri žene čiji se životi mijenjaju nakon kratkog susreta s čovjekom po imenu Neta.

 

Isti dan na programu su još filmovi "Odjek" Amikama Kovnera i Assafa Snira o čovjeku koji sumnja da ga supruga vara, pa prisluškuje njezine njezine telefonske razgovore i saznaje koliko je različita od onoga što je mislio o njoj te "Crvena krava" Tsivie Barkai, priča o odrastanju koji se događa u danima neposredno prije Rabinova ubojstva i opisuje život jedne 16-godišnjakinje, jedinoga djeteta vjerskog, desnog ekstremista

 

Projekcije u utorak otvara dokumentarac "Kishon" Eliava Liltija o Ephraimu Kishonu,  koji je prodao milijune knjiga i osvojio dva Zlatna globusa, a ipak nije nikada napisao svoju biografiju. Kada je imao 70 godina pozvao je novinara Yarona Londona da mu pomogne. Film sadrži i animaciju kojom se Kishon “vraća u život” i time se stvara neobičan dijalog.

 

Na rasporedu su i filmovi "Druga priča" Avija Neshera, koji prati dvije buntovne mlade žene – jedna koja bježi iz kaosa sekularnoga hedonizma u discipliniranu udobnost vjere i druga koja očajnički bježi od opresivnoga vjerskog odgoja u seksualnu i duhovnu slobodu te "Nepouzdan" Elirana Elye o piscu scenarija i pjesniku a koji se našao na životnoj stranputici.

 

U srijedu se prikazuje "Nogometni rat" Eyala Halfona koji daje drugačiji, smiješan pogled na desetljećima dug izraelsko - palestinski sukob, kada se siti propalih sporazuma izraelski i palestinski političari dogovore se da jednom zauvijek riješe sukob – nogometnom utakmicom.

 

Taj dan na programu su još filmovi "Iskupljenje" Yossija Madmonija i Boaza Yehonatana Yaacova o bivšem frontmanu rock sastava koji je postao pobožan i otac šestogodišnjakinje, no prošlost ga sustiže onda kada mu je to najpotrebnije, te "Pukotine Arika Lubetzkog prati uglednog profesora i znanstvenika koji sa suprugom odlazi na dodjelu prestižne nagrade, no svijet im se urušava kada ga studentica optuži za seksualno uznemiravanje.

 

Posljednji dan Tjedna izraelskog filma, u četvrtak, 6. prosinca, prikazat će se izraelsko-njemački dokumentarni film "Mosad" Dukija Drora, o izraelskoj obavještajnoj agenciji koja je godinama bila zatvorena za medije. Po prvi puta nakon osnutka, desetak njegovih bivših špijuna pruža uvid u unutrašnju organizaciju i njihove moralne dileme.

 

Manifestaciju će zatvoriti film "Tel Aviv u plamenu" Sameha Zoabija, film o mladom, šarmantnom Palestincu koji stažira na setu popularne palestinske sapunice koja se snima u Ramali, pa svaki dan mora proći izraelske kontrolne točke da bi došao do TV studija. Tako upozna zapovjednika kontrolne točke Assija čija supruga je velika obožavateljica serije. (Hina)

 

(R.P.B., 30.11.2018)