" />
predavanje, tribina

ZKM: 'Čitanje kazališta' ususret premijeri 'Pansion Rajski vrt'


vrijeme: 05.12.2018. 19 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

Tribina Zagrebačkog kazališta mladih 'Čitanje kazališta' ugostit će redatelja Árpáda Schillinga u srijedu, 5. prosinca, u 19 sati, u dvorani Polanec. Ovaj renomirani mađarski redatelj postavit će uskoro u ZKM-u premijerno autorski projekt 'Pansion Rajski vrt'.  O Schillingovu teatru, umjetnosti i aktivizmu, ali i o novoj predstavi čut ćete na kazališnoj tribini pod nazivom –' Jesmo li (mi) krivi?'.

Sa Schillingom će razgovarati autor i voditelj Srđan Sandić.


Sažetak iz predstave Pansion Rajski vrt: „Koje su to obaveze koje imamo prema svojoj okolini, obitelji i prema samima sebi i što nam je činiti ako ono najbolje za ljude oko nas nije najbolje za nas same? Možda je ipak bolje ne pitati se previše. Držati šake čvrsto stisnute praveći se da su među njima i dalje neki konci. I nasmijati se. Jer sretni smo. Stvorili smo idilu. A to je pothvat vrijedan slavlja.“


Više o projektu:


Schillingova režija u Zagrebačkom kazalištu mladih ujedno je njegova prva režija u Hrvatskoj.  U Zagreb je došao s idejom scenarija i s glumcima ZKM-a gradio je autorski projekt, najprije radnog naziva Furgon, a kad je predstava dovršena dobila je naslov 'Pansion Rajski vrt'.


Schilling gradi priču o snovima, strahovima i željama jedne obitelji koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, kad moraju učiniti i neke ružne stvari, a onda ih pokušavaju sakriti. No kad tajne počinju izlaziti na vidjelo, kad u obitelji moraju priznati što su učinili, isprepleću se laži, strahovi, želje, ali i zlouporaba moći, korupcija i religijska uvjerenja.


Premijera: 15. prosinca 2018.

 

(R.P.B., 30.11.2018)

Tagovi: tribina, zkm