obavijest

Predstavljanje notnog izdanja Ivana pl. Zajca


vrijeme: 10.12.2018.
mjesto: Zagreb, Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6

Knjižnice grada Zagreba i Društvo za promicanje glazbe, plesa i glazbeno-scenske umjetnosti HILARION upriličuju u ponedjeljak, 10. prosinca 2018., u Gradskoj knjižnici u Zagrebu, predstavljanje notnog izdanja 'Alla stagion dei fiori, ariette na stihove Pietra Metastasija' Ivana pl. Zajca.  

Taj album predstavlja izbor od sedamnaest arietta, nastalih na stihove Pietra Metastasija, za vrijeme Zajčeva studija kompozicije u Milanu (1850. –1855.). Vjerojatno ni jedan pjesnik nije uživao toliku popularnost u glazbenom svijetu kolika je bila slava Metastasijeva. Trajala je od nastanka njegovih prvih dramskih djela, početkom 18. stoljeća, do polovice 19. stoljeća.

Zajc je u svojim ranim skladbama mladenački svjež u ideji, ali zreo i jasan u realizaciji ideje. Neke su ariette, primjerice Amo te solo i Alla stagion dei fiori mogle postati "hitovi" i omiljene na podiju. Neke odišu prividnom jednostavnošću i dirljivom lakoćom bergeretta, a u nekima Zajc sklada "prave" arije.

Izdanje Zajčevih arietta nadovezuje se na tri sveska vokaliza Ivana pl. Zajca (22 vokalize, 24 vokalize i 23 vokalize, 2013. – 2016.) što ih pripremila mr. art. Lada Bujas Majić, pročelnica pjevačkog odjela Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, priređivačica i urednica svih izdanja, a nakladnik je Društvo za promicanje glazbe, plesa i glazbeno-scenske umjetnosti Hilarion.

U listopadu 2014. Lada Bujas Majić dobila je Godišnju državnu Nagradu Ivan Filipović u području srednjeg školstva za promicanje pedagoške teorije i prakse, "za otkriće, odabir, redakciju i tiskano izdanje 22 vokalize Ivana pl. Zajca".

Objavljivanjem arietta revalorizira se i promiče dio umjetničkog opusa velikog skladatelja i utemeljitelja hrvatske opere Ivana pl. Zajca.

Predstavljanje izdanja arietta Alla stagion dei fiori održat će se u ponedjeljak, 10. prosinca 2018., u 19 sati, u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, u čitaonici na 1. katu.
Ariette će predstaviti Lada Bujas Majić i Davor Schopf. U glazbenom dijelu sudjeluju sopranistica Zorica Antonić, mezzosopranistica Nataša Antoniazzo, pijanistice Ana Žgur, Mia Elezović i Zarija Alajbeg Galuf te učenici solo pjevanja Glazbene škole Vatroslava Lisinskog.
Većina arietta imat će na promociji prvu suvremenu izvedbu.
Počasna gošća promocije gospođa je Vera Wantur, rođena pl. Dolovščak, praunuka Ivana pl. Zajca. 

Izvor:
www.mic.hr

(D.H.F., 29.11.2018)